12.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Zbornik intervjua sa mitropolitom Amfilohijem: Predstavljanje nove knjige Perice Đakovića u Matici srpskoj u Novom Sadu

Predstavljanje nove knjige Perice Đakovića „Hristos se rodi: Božićni intervjui sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem“, u izdanju Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, kao i zbirku intervjua pod naslovom „Morački Jasnovidac“ koju je objavio u jesen 2022. godine, održaće se sjutra (utorak), 21. februara u 19 časova u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Na promociji u Matici srpskoj, najstarijem hramu književnosti, kulture i nauke srpskog naroda, u “Srpskoj Atini”, pored autora knjige, govoriće akademik Matija Bećković, jedan od najvećih savremenih srpskih pjesnika i mislilaca, pjesnik Selimir Radulović, upravnik Biblioteke Matice srpske, i prof. dr Dragan Stanić, predsjednik Matice srpske u Novom Sadu, takođe pjesnik pod imenom Ivan Negrišorac. U program učestvuje mlada crnogorska operska diva, sopran Marijana Šovran.

Dva zbornika intervjua Perice Đakovića sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem Radovićem, rađenih u okviru televizijske emisije „U žiži“, objavljeni su povodom 40 godina rada u novinarstvu Boke i Crne Gore ovog istaknutog novinara iz Herceg Novog.
Prva Đakovićeva knjiga „Morački jasnovidac“– razgovori ugodni sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem Radovićem, predstavljena je u gotovo svim većim gradovima u Crnoj Gori, u Beogradu i na Kosovu i Metohiji. Knjiga „Morački jasnovidac“, kao “svjedočanstvo duhovnog okeana”, premijerno predstavljanje je imala u Herceg Novom, sredinom septembra 2022. godine, pred brojnom publikom u bašti Kuće nobelovca Iva Andrića. Potom je održana promocija u kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, pa u Pljevljima, Baru, Kotoru, Srpskoj kući u Podgorici… Takođe i u Trebinju.

Jedna od lijepih stvari ove knjige, ovih slova koja su proputovala od mikrofona do papira je upravo da je to samo još jedno svjedočanstvo duhovnog okeana koji je pokrenuo mitropolit Amfilohije, i vi kad pročitate ovu knjugu bićete bogatiji za još jednu interpretaciju jedne vječne istine i bićete bogatiji za još jedno saznanje da nam ono što je mitropoilit Amfilohije ostavio stalno izmiče, poručio je paroh podgoričke crkve, sveštenik Gojko Perović.

Pod snažnim utiscima predstavljanja knjige „Morački Jasnovidac“ u prepunoj kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, poznati crnogorski novinar emotivno je podijelio dragocjena svjedočanstva o nastanku ove svojevrsne antologije, zbornika „razgovora ugodnih“ sa mitropolitom Amfilohijem, i na “raspetom Kosovu i Metohiji”. Promocija Đakovićeve knjige održana je u Kosovskoj Mitrovici, i uz blagoslov Vladike Teodosija, u Leposaviću i u Gračanici.

Prijatelji Perice Đakovića ističu njegovu neodstupnu borbu za istinu i pravdu, na prostoru Herceg Novog, Boke i mnogo širih prostora kuda je dopirala njegova riječ preko medija. Zlatni pečat te borbe, uz brojne nagrade i priznanja od strane profesionalnih novinarskih organizacija, jeste povjerenje koje mu je ukazao Mitropolit Amfilohije kroz višegodišnje susrete pred televizijskim kamerama TV Novi. I niko prije njega nije vodio pred objektivima televizijskih kamera, tokom niza godina, toliko „razgovora ugodnih“ sa Moračkim Jasnovidcem, iako i sam možda nije bio u potpunosti svjestan značaja koje mitropolitove riječi imaju ne samo za trenutak kada su izrečene već i za sva potonja pokoljenja.

Perica Đaković, zahvalan Bogu što ga je udostojio te časti ali i radost da je preko ove knjige Amfilohijeve “bogomudre pouke učinio dostupnim sadašnjim i potonjim generacijama našeg naroda”, ostvario je sopstveni amanet da će poslije “Moračkog Jasnovidca”, da će za Amfilohijev zemaljski rođendan, na Božić, objaviti knjigu njihovih božićnih razgovora sa poukama.

Razgovor sa mitropolitom Amfilohijem bi uvijek bio praznik; uvijek poučan i nazidateljan, u svakom smislu, jer je Mitropolit svakom čovjeku sa kojim bi razgovarao, bez obzira na povod i okolnosti, prilazio prije svega kao pastir, i to pastir dobri koji se brine za vječnu korist svoga sagovornika… Vjerujem takođe i da su razmatranja, misli i stavovi sabrani u ovoj knjizi savremeni, nadahnjujući i dušekorisni i danas, i da će takvi biti i u vremenima koja dolaze isto koliko su bili i onda kada su izrečeni, i da će stoga generacije čitalaca u njima nalaziti inspiraciju i od njih imati višestruku korist“, napisao je u predgovoru knjige „Hristos se rodi: Božićni intervjui sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem“, protojerej-stavrofor Obren Jovanović, paroh i arhijerejski namjesnik hercegnovski, dugogodišnji sekretar Mitropolita Amfilohija.

Znalačkim vođenjem razgovora Perica Đaković je prosto „otvarao“ mitropolita da progovori slobodnije o nekim temama koje nisu strogo teološke ili crkvene, nego i dnevnopolitičke. On se tu jasnije nego igdje ranije u mnogim svojim istupima, i tekstovima i knjigama, odredio prema ovom vremenu, prema “ideologiji koja je stvorila ovo zlo doba”, prema konkretnim nosiocima vlasti koji su bili krenuli da sruše crkvu Hristovu poslije dvije hiljade godina u Crnoj Gori i koju je on, zajedno sa vjernim narodom, odbranio poslednjim snagama ovozemaljskog života.

Sada čitaoci u Crnoj Gori i Srbiji, gdje se prodaje i druga knjiga Perice Đakovića, mogu da se uvjere u težinu misli i riječi čovjeka koji „zemljom hodi a nebom misli i diše”, kako je rečeno na jednoj od promocija, u manastiru Stanjevići.

Predstavljanje knjige „Hristos se rodi: Božićni intervjui sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem“ u izdanju Matice srpske – Društvo članova u Crnoj Gori, održano je 11. januara u Herceg Novom Novog, u gradu u koji se Perica Đaković doselio sa roditeljima 1970. godine i počeo profesionalnu novinarsku karijeru 1982. godine kada se zapošljava u Informativnom centru „Radio Herceg Novi“.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime