15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Zbog emitovanja muzike tokom ramazana talibani zatvorili avganistansku radio-stanicu koju vode žene

Radio-stanica na sjeveroistoku Avganistana, u kojoj program uređuju žene, zatvorena je zbog puštanja muzike tokom svetog mjeseca ramazana, naveo je zvaničnik talibana, ali ta stanica negira da je to radila, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jedina radio stanica u Avganistanu koju uređuju žene, a radi deset godina, “Sadai Banovan” (Ženski glas”), u mjestu Dariju ima osam zaposlenih, od kojih je šest žena.

Direktor za informisanje i kulturu u pokrajini Badakšan rekao je da je stanica nekoliko puta prekršila “zakone i propise Islamskog Emirata” emitujući muziku tokom ramazana i da je zbog toga zatvorena.

“Ako ova radio-stanica prihvati politiku Islamskog Emirata Afganistan i garantuje da prestup više neće ponoviti, dozvolit ćemo joj da ponovo radi”, navodi se u saopštenju.

Direktorica radio-stanice Nadžija Soroš negirala je da je bilo kršenja zakona i rekla da nije bilo potrebe za zatvaranjem već da je u pitanju namjera da prestane da radi.

Soroš je rekla da su ih talibani optužili da su emitovale muziku, ali “radio nije emitovao bilo kakvu vrstu muzike” tokom ramazana.

Ona je rekla da su u 30. marta predstavnici Ministarstva informisanja i kulture i Uprave za porok i vrlinu došli u prostorije radio-stanice i zatvorili je.

U Avganistanu su mnogi novinari izgubili posao nakon što su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine.

Mediji su se ugasili zbog nedostatka novca ili jer je osoblje napustilo zemlju, kaže Asocijacija nezavisnih avganistanskih novinara.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime