34.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Žarko Pavićević osuđen na dvije godine zatvora

Bivši predsjednik Opštine Bar Žarko Pavićević osuđen je na dvije godine zatvora, a nekadašnja direktorka Zavoda za izgradnju Bara Danijela Krković na godinu i po zbog zloupotrebe u privrednom poslovanju prilikom izgradnje stambeno poslovnog prostora Poštu Crne Gore.

Oni su, prema presudi koju je izrekla sudija Nada Rabrenović Višeg suda u Podgorici, oštetili Poštu Crne Gore za 900.000 eura. SDT ih je teretilo da su pričinili štetu od 2,2 miliona eura. U postupku se sudilo i procjenitelju Rafaelu Vreteničiću koji je oslobođen od optužbi da je svojim radnjama doprinio da se Pošti pričini šteta. Sud je ocijenio da nije dokazano da su procjene Vretenčića pomogle Pavićeviću i Krković prilikom izvršenja krivičnog djela.

Oni su tokom suđenja negirali da su zloupotrebom položaja u poslovima u vezi sa izgradnjom stambeno-poslovnog prostora 2011. godine oštetili Poštu Crne Gore za 2.247.882,40 eura. Pavićević se teretio da je počinio krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi, a Krkovićeva i Vreteničić za krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi putem pomaganja.

Prema navodima iz optužnice, Pavićević je krivično djelo počinio u toku 2011. godine, u Baru, kao odgovorno lice – predsjednik Odbora direktora ZIB a.d. Bar, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za navedeno pravno lice. U tome su mu umišljajno pomogli okrivljena Krković, koja je bila zaposlena kao izvršni direktor u tom preduzeću, i okrivljeni Vreteničić, kao stalni sudski vještak građevinske struke i ovlašćeni procjenjivač.

Pavićević je, prema tvrdnjama tužilaštva, koristeći se svojstvom većinskog vlasnika i predsjednika odbora direktora ZIB-a, bez ovlašćenja i odgovarajućih odluka organa upravljanja i rukovođenja preduzeća, okrivljenoj Krković, koja je prethodno kao izvršni direktor ZIB-a sa preduzećem Pošta CG zaključila ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog objekta, dao usmeni nalog da zaključi aneks navedenog ugovora.

Tim aneksom, kako piše u optužnici, predviđeno je da se u korist ZIB-a i na štetu Pošte izmijeni član 4 osnovnog ugovora, kojim je predviđeno da su se ugovarači saglasili da preduzeću ZIB Pošti obezbijedi 30 odsto neto površine poslovnog prostora po slobodnom izboru i stambenog po spratnosti, što u novčanoj protivvrijednosti ne može biti niže od 4.351.308,70 eura, za vrijeme od najviše 30 mjeseci.

Radi realizacije naloga koje je dobila od okrivljenog Pavićevića, Krkovićeva je bez znanja Pošte, na čijem zemljištu je objekat trebalo da bude izgrađen, sa preduzećem USEFA zaključila ugovor koji se odnosi na zajedničku izgradnju istog stambeno-poslovnog objekta.

Nakon zaključenja ovog pravnog posla, Pošti CG uputila je dopis sa zahtjevom da se zaključi aneks ugovora radi produženja roka izgradnje, prikrivajući i dalje činjenicu da je u izgradnju predmetnog objekta uključeno i drugo pravno lice. Osim roka izgradnje, aneksom su u članu 4 izmijenjeni i drugi bitni elementi ugovora.

–Postupanjem okrivljenih, za ZIB je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 2.247.882,40 eura, dok je za Poštu CG u istom iznosu nastupila šteta – piše u optužnici.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorDan
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime