15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Zagrebačka kompanija čije su cigarete zaplijenjene u Luci Bar korišćena i za prevare u Holandiji

Kompanija “Stefan Rex” iz Zagreba, koja je naručila cigarete vrijedne 1,6 miliona eura zaplijenjene prije par dana u Luci Bar, već je korišćena za prevare u Holandiji.

Preko ove firme naručena je iz Holandije roba za zagrebački Jankomir, ali u međuvremenu nije plaćena, zato sada Holanđani tuže “Stefan Rex”, prenosi “Jutarnji list”.

Da stvar bude još čudnija, holandska tužba predata je protiv nekadašnjeg vlasnika firme “Stefan Rex” Matea Kokota, koji je, kako sam tvrdi, frmu prodao još prošle godine ali novi vlasnici se nijesu odmah uknjižili.

Kokot kaže da njegov telefon ne prestaje da zvoni, jer mnogi su znali da je to donedavno bila njegova firma.

“Ime zvuči kao da je sumnjivog porijekla, a ja sam joj dao ime po svom djedu koji se zvao Stefan i nekad je u Zagrebu držao studio Foto Rex”, kaže Kokot za “Jutarnji list”.

Kompanija je trenutno i na listi poreskih dužnika zbog duga od 169,5 hiljada eura.

Kokot je za rekao da je firmu prodao 4. novembra 2022. godine. Firmu je tada kupio Mario Šušnjara iz Bosne i Hercegovine. No, upis promjene je potrajao, navodi hrvatski list.

“Nevjerovatno mi je da promjena upisa toliko traje, pa upravo zbog toga su i moguće ovakve prevare”, izjavio je Kokot.

Nakon promjene vlasnika ta firma je, navodi list, od holandske kompanije naručila raznu robu u vrijednosti od 112.850 hiljada eura.

Novi vlasnici otvorili su i lažni email na ime preduzeća, a i lažnu internet stranicu. Roba je navodno isporučena na zagrebački Jankomir, ali nije plaćena, pa sad firma iz Holandije tuži Kokota, piše list.

Kompanija “Stefan Rex” za 2022. godinu nije predala nikakav finansijsko izvještaj, još uvijek je prijavljena na adresi u Ilici gdje je bila dok je njen vlasnik bio Kokot.

Prema sudskom registru, nakon Šušnjare kao osnivač firme vodio se Goran Matijević iz Njemačke, a potom aktuelni osnivač i direktor Sanjin Uremović koji je prijavljen na adresi u Novom Vinodolskom, na kojoj se iznajmljuju kuće.

Na ime Sanjina Uremovića u sudskom registru Hrvatske prijavljen je niz kompanija, od Deluxe čišćenje, Display Echo, Euro Holding…

“Na adresi na kojoj je Uremović prijavljen dobili smo njegovu rodbinu koja nam je kazala da s njim ne kontaktiraju protekle dvije do tri godine te da uopšte ne znaju ni gdje je ni čime se bavi, a i da su prekinuli odnose ‘upravo radi ovakvih stvari”, piše “Jutarnji list”.

Službenici crnogorske Uprave prihoda i carina (UPC) zaplijenili su 22. decembra u Slobodnoj zoni Luke Bar 1.188 paketa cigareta, odnosno oko 594.000 paklica. Cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata.

Kako se navodi, cigarete su kontejnerom dopremljene iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata (UAE), a crnogorski carinici su spriječili da budu prokrijumčarene preko Luke Bar.

Vrijednost zaplijenjenih cigareta procjenjuje se na više od 1.600.000 eura.

U kontejneru su pronađena ukupno tri brenda cigareta: FM i Stellar Defina i Stellar Aqva.

Na osnovu analize podataka iz teretnice i analize rizika koju su sproveli službenici UPC i prikupljenih operativnih podataka, predložen je poseban nadzor ovog kontejnera, te su izvršene carinske operativne metode u smislu eventualnog otkrivanja krijumčarenja robe.

Kao primalac u teretnici navedena je firma “Stefan Rex” iz Zagreba, koja je na crnoj listi zbog nelegalnog prometa duvana.

Uprava prihoda i carina će, kako su naveli, svim partnerskim službama na nacionalnom i na međunarodnom nivou, dostaviti detaljne informacije, u cilju nastavka istražnih radnji i prikupljanja dodatnih podataka o navedenoj pošiljci.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime