19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Zagađen vazduh skraćuje životni vijek Pljevljaka za dvije i po godine!

Zagađen vazduh skraćuje očekivani životni vijek Pljevljaka za dvije i po godine, kazao je Borko Bajić, specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG).

Neposredno ne, ali dugotrajnim izlaganjem zagađujućim materijama svakako može. Imamo podatke koje obajvljuje Evropska agencija za zaštitu životne sredine na osnovu naših mjernih stanica naročito o česticama promera 2,5 azot dioksida i ozona, ta brojka se kreće oko 920 za Crnu Goru za 2022. godinu”, istakao je specijalista higijene u IJZCG Borko Bajić.

Od tog, ukupnog trajanja života koji se očekuje, zagađenje vazduha u Pljevljima utiče na smanjenje tog očekivanog trajanja oko 2,5 godine, u Nikšiću oko 1,5 godinu, a u Podgorici oko osam meseci.

Gordana Đukanović iz Agencije za zaštitu životne sredine kazala je da su i prije 10 godina upozoravali na ugrožen kvalitet vazduha i od tada ništa posebno nije urađeno.

Ona je rekla da je toplikfikacija krajnji projekat koji bi doveo do poboljšanja kvaliteta ali i taj projekat zahteva širu, međuresornu saradnju, a ozbiljnost u realizaciji tog projekta podrazumijevala bi inkluzivan pristup. Kako je istakla, mjera koju je preduzela EPCG, subvencija za plaćanje električne energije, zaista je stimulativna mjera. To je, napominje, pohvalno i stimulativno. Objasnila je da što se nabavke prečišćivača vazduha tiče, objektivno takva aktivnost zahtijevala bi mnogo širu procjenu i ocjenu.

Đukanović navodi da komercijalni prizvodi odneti u Pljevlja predstavljaju više simboličan čin, koji pokazuje da Vlada želi da pomogne.

Nema kratkoričnih mjera koje bi mogle da dovedu do drastičmog smanjenja koncentracije zagađujućih materija, kada su u ovako velike koncengracije u pitanju“, naglasila je Đukanović.

Sjednica skupštinskog Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje povodom stanja životne sredine uslovljenom zagađenjem vazduha u Pljevljima biće održana u utorak u toj opštini.

Iz Skupštine je saopšteno da će sastanak, na temu „Problem aerozagađenja u Pljevljima – što su prioriteti ekološke države?“, otvoriti predsjednica Odbora Tamara Vujović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Sastanku će, navodi se, prisustvovati predstavnici Odbora za za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje, Opštine Pljevlja, Agencije za zaštitu životn sredine, Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju, Centra za ekotoksikološka istraživanja, Instituta za javno zdravlje, Ekološke inspekcije.

Kako se dodaje, prisustvovaće i predstavnici Elektroprivrede Crne Gore, Rudnika uglja, Eko fonda, Termoelektrane Pljevlja, i nevladinih organizacija Breznica, Ozon i Grin Houm.

Predsjednica Odbora za turizam i ekologiju, poljoprivredu i prostorno planiranje Tamara Vujović kazala je da sastanak u Pljevljima povodom alarmantnog zagađenja vazduha nije plod pritiska javnosti i NVO-a.

Objasnila je da su se na to odlučili kako bi pokazali da nisu puki posmatrači. Ne očekuje revolucionarna rešenja, ali smatra da će odluke imati dugoročni efekat. Sastanak će biti održan u sali Centra za kulturu u Pljevljima, u utorak u 11 sati.

(Novosti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime