26 C
Podgorica
18.06.2024.

“Za budućnost Zete”: Preispitati vlast u Podgorici zbog razgraničenja

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović i članovi odbora za razgraničenje Zete Bojan Popović i Milan Stanović obaviće razgovor sa čelnim ljudima koalicija „Za budućnost Crne Gore“ i „Za budućnost Podgorice“ o daljoj podršci vlasti, saopštila je koalicija „Za budućnost Zete“.

Oni su se oglasili saopštenjem povodom razgraničenja sa Glavnim gradom.

„Pitamo predstavnike Glavnog grada, na čelu sa rukovodstvom, zašto ne poštuju zakone Crne Gore, a dužni su kao i svi drugi građani? Na njihovo insistiranje, a što je od prvog dana bilo jasno, Ministarstvo javne uprave je dalo instrukcije da se razgraničenje vrši shodno Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Kažu da su od prvog dana tražili, za početak, privremeno razgraničenje „isključivo za samo nespornu teritoriju“, KO Botun i KO Cijevnu, „uz ostale naše nesporne katastarske opštine“, a da se KO Dajbabe dijeli kasnije. „Nekim čudom“, kako dodaju, KO Botun i KO Cijevna su predstavnicima Glavnog grada postali sporni.

„Iste one katastarske opštine na kojima je Opština Zeta u 2023. godini obračunavala porez. Iste one na kojima njihova Komunalna policija i inspekcija ne vrše nadzor jer su dobili mišljenje njihovog Glavnog gradskog administratora da je teritorija Opštine Zeta na kojoj nemaju nadležnost. Iste one gdje njihovi stanovnici glasaju, popisuju se, vade dokumentaciju u Opštini Zeta, i sva svoja prava ostvaruju tu. Obzirom na ovu činjenicu, i to da smo od prvog dana govorili da odmah idemo na arbitražu ukoliko su im sporne KO Botun i KO Cijevna, namjerno su odugovlačili proces ne bi li usporili i onemogućili razvoj Zete, što je Podgorica radila poslednjih 50 godina“, navodi se u saopštenju.

Iz koalicije „Za budućnost Zete“ su poručili da su sad njima sporne ne samo KO Dajbabe, već sve katastarske opštine koje su bile u sklopu Glavnog grada prije odvajanja Zete, kao i da će na arbitraži zahtijevati procjenu kompletne imovine – „glavne zgrade opštine, skupštine glavnog grada i slično“, zato što su je „zajedno stvarali, i naše učešće u svemu je 15 odsto“.

„Takođe, tražićemo i moratorijum na kompletnoj imovini, odnosno zabranu bilo kakvog upravljanja i valorizacije, obzirom da smo i mi nažalost, djelovanjem Glavnog grada, u takvoj situaciji već skoro dvije godine. Uz to, predsjednik Opštine, Mihailo Asanović i članovi odbora za razgraničenje Zete Bojan Popović i Milan Stanović, obaviće razgovor sa čelnim ljudima koalicije Za budućnost Crne Gore i Za budućnost Podgorice, o daljoj podršci vlasti, jer ovo što oni rade je godinama unazad radio Miomir Mugoša i DPS, odnosno kršio zakone, a da je pritom i dan danas u odboru za razgraničenje njihova prva vedeta Miljan Barović. Na kraju, nadamo se da će se i predstavnici Glavnog grada dovesti k poznaniju prava, i da ćemo ipak doći do dogovora kako građani ne bi trpjeli posledice“, zaključuje se.

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime