33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Vukićević: Predlozi o imenovanjima ambasadora uskoro na Odboru

Članica Odbora za međunarodne odnose Maja Vukićević iz Demokratske narodne partije (DNP) rekla je Radiju Crne Gore da uskoro očekuje da tom skupštinskom tijelu budu proslijeđeni predlozi o imenovanjima pojedinih diplomatskih predstavnika.

Počele su konsultacije predsjednika države i premijera o imenovanju ambasadora. Sastanku je prisustvovao i šef diplomatije Filip Ivanović koji je novinarima kazao da su razgovori bili konstruktivni. U zajedničkom saopštenju predsjednika i vlade navodi se da će nastavak pregovora i donošenje odluka uslijediti nakon detaljnog upoznavanja šefa države sa predlozima. Izbor ambasadora mora biti kvalitetan i profesionalan proces, a cilj je da se na pravi način zastupaju interesi Crne Gore u drugim zemljama, navodi se u saopštenju.

Članica Odbora za međunarodne odnose Maja Vukićević iz DNP-a rekla je Radiju Crne Gore da uskoro očekuje da tom skupštinskom tijelu budu proslijeđeni predlozi o imenovanjima pojedinih diplomatskih predstavnika.

“Imenovanja su važna mi zbog toga što mi moramo da pojačamo međunarodnu saradnju, ali i zbog evropskih integracija. Mislim da je posebno važno zbog namjere da Crna Gora 2026. godine postane nestalna članica Savjeta bezbjednosti, a da bi do toga došli sigurno da nam je potrebna jaka diplomatska mreža, posebno na najvažnijim mestima”, kazala je Vukićević.

Da to što Crna Gora nema diplomata u većini zemalja EU nije dobro za ugled naše države, smatra i član odbora iz Bošnjačke stranke Admir Adrović.

“Tom pitanju treba se što prije posvetiti i da dobijemo neka rješenja što je prije tu moguće, ali moramo voditi računa i o kvalitetu predloženih kandidata”, kazao je Adrović.

Adrović je Radiju Crne Gore saopštio da će se Bošnjaci o eventualnim kandidatima za ambasadore izjasniti nakon što zvanično budu poznata imena.

“Sve što bude naša partija smatrala da je na fonu interesa države Crne Gore, mi ćemo svakako to podržati”, kazao je Adrović.

Maja Vukićević smatra da politička kvota za crnogorske diplomate nije loše rješenje.

“Čini mi se da se ne radi o velikom broju ambasadora koji se imenuju na taj način, ali ono što je u ovom procesu svakako najvažnije je i da politički subjekti jednako kao i vlada predlože najbolja moguća rješenja ljude koji će na odgovoran način predstaviti Crnu Goru”, kazala je vukićević.

Podsjećamo, Crna Gora nema ambasadore u 75 odsto zemalja, ali ni šefove misija pri UN i NATO-u.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime