27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Vukićević: Nedopustivo vršenje uticaja na političke procese

Pokušaji vršenja uticaja na političke procese u Crnoj Gori od diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja predstavljaju negiranje volje građana iskazane na izborima i postupanje izvan principa diplomatske prakse.

To je ocijenila šefica Delegacije Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE), Maja Vukićević na proljećnjem zasijedanju u Strazburu.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog pokušaja vršenja uticaja na političke procese u Crnoj Gori od diplomatskih predstavnika zapadnih zemalja.

“To predstavlja negiranje volje građana iskazane na izborima i postupanje izvan principa diplomatske prakse”, kazala je Vukićević”, objavljeno je na sajtu parlamenta.

Ona je naglasila da su svi politički akteri u zemlji posvećeni evropskoj budućnosti Crne Gore, kao i da suverenitet zemlje podrazumijeva i slobodu građanki i građana da sami biraju svoje predstavnike u Vladi i parlamentu.

Parlamentarna skupština razmotrila je i prihvatila izvještaj posmatračke misije PSSE o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, koji je na sjednici predstavio član hrvatske delegacije, poslanik Domagoj Hajduković.

U izvještaju se konstatuje da su predsjednički izbori bili kompetitivni i adekvatno sprovedeni, da su organi za sprovođenje izbora radili transparentno, da su u kampanji poštovana osnovna prava, a kandidati imali jednake mogućnosti da svoje programe prezentuju biračima.

“Prepoznato je, međutim, i više nedostataka i nejasnoća u zakonodavnom okviru pa je Crna Gora pozvana da, u bliskoj saradnji sa Venecijanskom komisijom, preduzme niz konkretnih mjera na unapređenju izbornih zakona i pojedinih izbornih praksi”, kaže se u saopštenju.

Vukićević je istakla da pobjeda na predsjedničkim izborima kandidata podržanog od političkih aktera koji su, odnijeli pobjedu na posljednjim parlamentarnim izborima, predstavlja kraj jedne ere u crnogorskoj politici.

“To je i finalni poraz režima koji je vladao Crnom Gorom više od tri decenije”, kazala je Vukićević i naglasila da najvažniji segment navedenog procesa jeste mirna tranzicija vlasti.

Saopšteno je da je posebna pažnja na proljećnjem zasijedanju PSSE posvećena predstojećem Samitu SE koji će 16. i 17. maja biti održan u Rejkjaviku.

U okviru rasprave na ovu temu konstatovano je da bi predstojeći samit šefova država i vlada trebalo da bude početna tačka za izgradnju obnovljenog SE koji će imati veći kapacitet da se izbori sa tekućim izazovima i ogovori na istinske potrebe građana.

Na dnevnom redu zasijedanja bile su i teme posvećene efikasnosti sprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, očuvanju demokratije, prava i životne sredine u međunarodnoj trgovini, kao i političkim strategijama za prevenciju, pripremu i suočavanje sa posljedicama prirodnih katastrofa.

Održana je i rasprava na temu obezbjeđivanja uslova za bezbjedan povratak ukrajinske djece i drugih civila koji su prisilno raseljeni ili deportovani.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime