11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Vučić: Od 1. oktobra penzionerske kartice koje će omogućiti brojne popuste

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da su u pripremi nove penzionerske kartice koje će od 1. oktobra omogućiti značajne popuste i pogodnosti za penzionere u cijeloj Srbiji.

Vučić je na skupu povodom obilježavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji, u Palati Srbija, tokom obilaska štandova podsjetio da su penzioneri imali u posljednja dva mjeseca ukupno povećanje penzija od ukupno 20,8 odsto i istakao da je to najveće povećanje do sada.

On je rekao da će uvećanu penziju za januar upravo danas dobiti posljednja kategorija penzionera, njih oko 1,4 miliona, koji su bili zaposleni i suštinski plaćali poreze i doprinose.

“Razmišljamo kako da dodatno poboljšamo standard penzionerima. Kartice će im omogućiti da obave i zdravstvene preglede, koji će biti organizovani i u parkovima u velikim gradovima i domovima zdravlja sa najboljom zdravstvenom zaštitom i njegom. Takođe, u prodavnicima da imaju popust, kada uđu u Merkator i DIS, ali vjerujem da ćemo to dogovoriti i sa Delezom i Maksijem i ostalima, da kada penzioneri imaju punu cijenu 10.000 dinara, da će platiti manje 200, 300 ili 500 dinara manje, što nije malo”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Najavio je da bi to sve moglo da krene od 1. oktobra, pošto se tada obilježava Međunarodni dan starih, a da će već od 15. marta krenuti prijave.

“Onda idemo u žestoku akciju kao država da angažujemo što više firmi koji će da nude svoje usluge. Želimo da penzioneri imaju više novca i bolji životni standard, mi smo to radili pre za Beograd, a sada prvi put radimo u cijeloj Srbiji. To će moći svi jednako da koriste, na primjer, u Babušnici, Priboju, Kikindi, Beogradu i svakom drugom mjestu”, rekao je Vučić.

Dodao je da će kartice imati i “kju-ar” kod i pokazao novinarima prvu karticu, koje će dobiti penzioneri.

“Ovo je jedna od prvih penzionerskih kartica, podijelićemo ih tokom ljeta, a od 1. oktobra treba da počnu da ih koriste”, rekao je Vučić i dodao da je pre sa popustima za penzionere bilo i trikova, ali da će sada biti drugačije i da će u njih biti uključeni i restorani i mnogi drugi.

Obilježavanje stogodišnjice penzijskog sistema u Srbiji se održava u sali “Jugoslavija”, ispred koje su postavljeni promotivni štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP “Pošta Srbije”, banke Poštanska štedionica, Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji njemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju.

To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija.

Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživio krizu, a početkom 2000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumijevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

Obilježavanju stogodišnjice uvođenja penzijskog sistema, pored Vučića, prisustvuju i ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime