14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Vučić: Djelovi Podgorice i regiona žele da nas uvuku u sukobe

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je, nakon sjednice Savjeta za bezbjednost, da Srbija to neće i ne može da prihvati nezavisnost Kosova, bez obzira na cijenu. Optužio je djelove Podgorice, Zagreb, Sarajevo i Prištinu da pokušavaju da Srbiju uvuku u sukobe.

“ Na sjednici smo razmatrali sve političke, socijalne i političke ukrajinske krize i podijelili zadatke u najboljoj želji da ublažimo sve posledice najteže krize koja je zahhvatila svijet od Drugog svjetskog rata. Obezbijedili smo dovodatne količine nafte, a razgovarali smo i o ratnim rezervama. Dogovorili smo važne stvari za našu zemlju, govorili smo o odluci Albanaca da ne dozvole održavanje izbora 3. aprila i o svim posledicama takvog čina. To nije pitanje samo ućutkivanja Srba i zabrane njihovog osnovnog prava, već je to pitanje bezbjednosti i opstanka Srba na Kosovu .”. naglasio je on.

Vučić je obavijestio javnost na šta su sve pristali prilikom pregovora sa Kosovom.

“ Oni su samo tražili da se prizna Kosovo. Nisu pristali na naše uslove. Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova, Srbija je pristala na sve, a oni su tražili samo jednu stvar. Srbija to neće i ne može da prihvati, bez obzira na cijenu. Ničija vlast nije vrijedna toga .”, kazao je Vučić.

Razgovarao je i sa Srbima sa Kosova, koji su tražili da se izađe iz svih institucija svuda.

“ Zamolio sam za dodatno strpljenje, a da ćemo razgovarati 8. ili 9. aprila. Napravićemo posebna biračka mjesta u južnoj Srbiji. Razumijem težinu pozicije našeg naroda, nisam razumio i nisam shvatao da su Srbi sa Kosova spremni da žrtvuju sve što treba. Neki su spremni i na odlazak, ja sam ih zamolio da ostanu tamo i čuvaju ognjišta, a da država moli za malo razumijevanja. Zamolio sam ih za strpljenje, kazali su da mi vjeruju i da ih primim opet za koji dan.”, rekao je on.

Očekuje da će Kvinta jasno da osudi ponašanje prištine i da to neće biti priča samo jedne strane. Dodao je i da su ruski i ambasador Kine shvatili o čemu im je govorio.

“ Pokušao sam da objasnim našem narodu sa Kosova da neki u regionu igraju igru na sledeći način. Oni hoće da nas obilježe kao da smo protiv zapada, kako bi izazvali sukob i nama uveli sankcije. Nećemo upasti u tu klopku. Ono što se događalo 2004. godine to Srbija više ne može da dozvoli. Znam svoje obaveze i naše odgovrnosti. Moramo da čuvamo svoju zemlju, i da pokušavamo da budemo mirni ali nas uvlače u sukobe. Ne vode dzabe koordinisanu akciju, i djelovi Podgorice, Zagreba, Sarajeva i Prištine .”, naglasio je on.

Vučić je istakao da je u ovom trenutku najmanje potreban nemir i incideti.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime