26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Vrhovni sud ukinuo presudu o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Vrhovni sud Crne Gore prihvatio je zahtjev za zaštitu zakonitosti koji je podiglo Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) u slučaju izručenja Do Kvona Južnoj Koreji. Sud je nakon tajnog vijećanja i glasanja 3. aprila donio presudu kojom se usvaja zahtjev za zaštitu zakonitosti Vrhovnog državnog tužilaštva. Time se ukidaju ranija rješenja Višeg suda u Podgorici i Apelacionog suda i predmet vraća Višem sudu u Podgorici, kao prvostepenom sudu, na ponovno odlučivanje, piše u saopštenju.

Kako je saopšteno zvanično, presudu je sud donio u vijeću sastavljenom od sudija Milenke Seke Žižić, kao predsjednice vijeća, Ane Vuković, Zorana Šćepanovića, dr Vesne Vučković i Seke Piletić.

Radi objektivnog informisanja javnosti, kako saopštavaju iz sudske službe za odnose s javnošću, citiraju stav Vrhovnog suda Crne Gore, koji je naveden u obrazloženju presude.

“U situaciji kada se radi o konkurenciji zahtjeva dvije države za izručenje istog lica, a ne o sukobu zahtjeva za izručenje istog lica, kako to nalaze nižestepeni sudovi, obaveza suda je da u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdi da li su ispunjeni zakonski uslovi za izručenje okrivljenog u odnosu na svaku zamolnicu po naosob, nakon čega nadležni ministar, a ne sud, odlučuje o dozvoli i redu prvenstva izručenja“, kažu iz Vrhovnog suda.

“U konkretnom slučaju prvostepeni sud nije mogao donijeti rješenje u skraćenom postupku, a posebno nije mogao donijeti rješenje o izručenju, kojim dozvoljava, odnosno odbija izručenje, o čemu shodno odredbi čl.22 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima odlučuje ministar pravde, kako se to osnovano zahtjevom za zaštitu zakonitosti ukazuje“, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

“Identičan stav je imao i Apelacioni sud Crne Gore koji je iskazao u svojim odlukama: Kvž.br.484/2015 od 14. decembra 2015.godine; Kvž.br.521/16 od 10. novembra 2016. godine i Kvž.br.563/2020 od 7.decembra 2020. godine“, piše u saopštenju.

Vrhovno državno tužilaštvo predložilo je ranije Vrhovnom sudu da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka Suda.

Prethodno je, Apelacioni sud je 20 marta potvrdio rješenje Višeg suda o izručenju okrivljenog Do Kvona Južnoj Koreji, čiji je i državljanin. Do Kvona, međutim, traže i pravosudni organi SAD.

Do Kvon je uhapšen u Crnoj Gori u martu prošle godine, a tereti se za prevare na kripto tržištu teške preko 40 milijardi dolara. Nakon višemjesečnog boravka u spuškom zatvoru, Do Kvon je nedavno pušten ali je smješten u objekat Prihvatilišta za strance.

Iz VDT-a su pojasnili ranije da se zahtjev za zaštitu zakonitosti, u skladu sa zakonom, podiže protiv pravosnažnih sudskih odluka i protiv sudskog postupka koji je prethodio tim pravosnažnim odlukama, ako je povrijeđen zakon.

“Sud je u konkretnom slučaju, suprotno zakonu vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka i prekoračenjem granica svojih ovlašćenja donio odluku o dozvoli izručenja, koja je u isključivoj nadležnosti ministra pravde”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev za zaštitu zakonitosti je, dodaje se, podignut i zbog toga što Apelacioni sud u žalbenom postupku nije saslušao državnog tužioca u VDT-u.

To je, kako su pojasnili iz VDT-a, suprotno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Zakona o državnom tužilaštvu, kojim je propisano da jedino Vrhovno državno tužilaštvo postupa pred Apelacionim sudom.

“Time je povrijedio odredbe krivičnog postupka, a što je bilo od uticaja za donošenje zakonite sudske odluke”, navodi se u saopštenju.

Iz VDT-a su saopštili da je Vrhovnom sudu predloženo da utvrdi da je zahtjev za zaštitu zakonitosti osnovan i da donese presudu kojom će se preinačiti odluka suda.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime