33.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Vojska zabranila Kotorskim organima da uklone spomen-ploču u Morinju

Uprava za inspekcijske poslove do sada je Opštini Kotor i predsjedniku Vladimiru Jokiću napisala kazne od 3.850 eura jer još nije uklonjena spomen-ploča u Morinju koju su bivši ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivikapić postavili, kako je utvrdila nadležna inspekcija, nezakonito. Kako je “Danu” saopšteno iz inspekcije, inspektorka za kulturna dobra je u postupku administrativnog izvršenja rješenja 24. januara donijela rješenje kojim su izrečene novčane kazne Opštini Kotor, kao pravnom licu, u iznosu od 3.000 eura, a predsjedniku opštine Kotor Vladimiru Jokiću, kao odgovornom licu u pravnom licu, u iznosu od 300 eura.

Podsjećaju da je prethodno 14. decembra prošle godine, inspektorka donijela prvo rješenje o novčanoj kazni u ovom predmetu, kojim je Opština Kotor, kao pravno lice, kažnjena sa 500 eura, a predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić, kao odgovorno licu u pravnom licu, sa 50 eura.

“Dana 27. januara 2023. godine, Upravi za inspekcijske poslove je od strane Opštine Kotor dostavljena sljedeća dokumentacija: Rješenje o uklanjanju spomen-obilježja, doneseno od strane Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, br. UP/I 07-019/22-23380, od 30.12.2022. godine; Zahtjev za pružanje podrške u izvršenju gore navedenog rješenja, zaveden kod Opštine Kotor pod brojem UP/I 07-019/22-23380/2, od 30.12.2022. godine, upućen Ministarstvu odbrane; Rješenje o izvršenju br. UP/I 07-019/22-23380/3, od 25.01.2023, doneseno od strane Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, kojim se konstatuje da je prethodno donijeto rješenje, od 30.12.2022. godine postalo izvršno, te se dozvoljava njegovo izvršenje o trošku Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti. U istom se navodi da će se izvršenje sprovesti dana 31.1.2023. godine u 10 časova, te da će za izvršenje biti angažovana izvršna služba preduzeća Komunalno Kotor d.o.o. i Akt o dostavi Rješenja o izvršenju br. UP/I 07-019/22-23380/3, od 25.1.2023, koji je Opština Kotor uputila Ministarstvu odbrane Crne Gore. Dana 6.2.2023. godine, Upravi za inspekcijske poslove dostavljena je službena zabilješka u postupku izvršenja rješenja br. UP/I 07-019/22-23380/3, od 25.1.2023, u kojoj se, između ostalog, navodi da su predstavnike opštinskih organa na ulaznoj kapiji sačekali pripadnici Vojske Crne Gore, koji su im saopštili da je strogo zabranjeno sačinjavanje fotografija na pomenutoj lokaciji jer se radi o vojnom objektu, te da od strane Ministarstva odbrane nije izdato odobrenje da bi se predstavnicima Opštine Kotor omogućio pristup objektu”, navode iz inspekcije.

Kako su Danu saopštili, Opština Kotor je 1. februara podnijela molbu Inspekciji za kulturna dobra.

“U toj molbi se, između ostalog, navodi sljedeće: “Kako smo zbog prisustva Vojske Crne Gore trenutno onemogućeni da postupimo po predmetnom rješenju, to molimo da nam omogućite dodatni rok u periodu od dva mjeseca za njegovo izvršenje.” Na osnovu člana 88 stav 3 Zakona o upravnom postupku, a rješavajući po gore navedenoj molbi, inspektorka za kulturna dobra je donijela rješenje kojim se molba Opštine Kotor usvaja kao osnovana, te se rok produžava do 3. aprila i zaključno s tim datumom”, kazali su iz inspekcije.

Bez komentara o postupanju vojske

Upitani kako gledaju na to da Vojska Crne Gore ne dozvoljava uklanjanje sporne ploče, na kojoj stoji i sporni tekst o “velikosrpskim agresorima”, iz inspekcije kažu da ne mogu komentarisati postupanje drugih institucija.

“Postupak je još uvijek u toku i Uprava za inspekcijske poslove ne bi komentarisala odluke i postupanja drugih državnih organa”, naveli su u odgovoru na pitanje Dana.

Uprava za inspekcijske poslove podnijela je ranije Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivših ministara vanjskih poslova i odbrane Ranka Krivokapića i Raška Konjevića zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju. Postupajući inspektor prijavu je podnio zbog, kako je u njoj precizirano, povrede člana 411a Krivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime