15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Vlada se tajno zadužila po kamati od 6,55 odsto

 

Tajno zaduženje vlade Milojka Spajića realizovano je u decembru sa osam poslovnih banaka, saopštili su “Danu” iz Ministarstva finansija (MF).

“Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo finansija, u decembru 2023. godine zadužilo se u ukupnom iznosu od 159 miliona eura, i to 109 miliona kroz zaključenje ugovora o kreditu sa osam domaćih poslovnih banaka i 50 miliona eura kroz emisiju državnih zapisa. Pomenuta sredstva su služila za blagovremeno izmirenje obaveza planiranih godišnjim zakonom o budžetu za 2023. godinu”, kazali su nam iz ministarstva na čijem čelu je Novica Vuković.

Istakli su da je prilikom dostavljanja materijala prema Vladi proces pregovora sa određenim brojem banaka bio u toku, da ugovori imaju oznaku “povjerljivo” od strane banaka, te da je iz tih razloga odlučeno da se informacije označe stepenom tajnosti “interno”.

“Dan” je prije dva dana u tekstu, kao i u pitanjima poslatim MF-u, naveo da su zaduženja, odnosno informacije o pozajmicama uvijek išle kao javna informacija na Vladi.

“Kada je riječ o ugovoru o kreditu u iznosu od 109 miliona eura možemo saopštiti da je zaključen po prosječnoj ponderisanoj kamatnoj stopi od 6,55 odsto fiksno. Takođe, možemo reći da je najveći broj ugovora zaključen na rok dospijeća od pet godina”, precizirali su iz Ministarstva finansija.

O tajnom zaduženju Vlade prvo je javnost informisala GP URA, nakon čega smo, tragom te informacije, tražili odgovore od Vlade i resornog ministarstva u vezi sa pozajmicom.

Do sada je uvijek bila praksa da se informacije o kreditima objavljuju sa materijalima sa Vlade. To je bila praksa decenijama. Jedini put je zaduženje bilo tajno i organizovano, kako je to opisao tadašnji premijer Zdravko Krivokapić, u decembru 2020. godine.

Tada je Vlada pozajmila 750 miliona eura po predlogu Ministarstva finansija, na čijem čelu je tada bio sadašnji premijer Milojko Spajić.

“Naglašavamo da je Vlada Crne Gore, u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, Zakona o budžetu za 2023. godinu i Odluke o zaduživanju za 2023. godinu, dala saglasnost na predmetno zaduživanje” rekli sutajno  iz Ministarstva finasnija.

Vlada Milojka Spajića preuzela je vlast krajem oktobra prošle godine. Vlada Dritana Abazovića se u prošloj godini zadužila 100 miliona po dvocifrenoj kamatnoj stopi. Time se Abazović hvalio, dok je Spajić tvrdio da je to zaduženje bilo nepotrebno jer su taj novac mogli da uzmu od raskida ugovora o hedžingu.

Abazovićeva vlada je raskinula hedžing, ali nekoliko mjeseci kasnije, pa od toga nije prihodovala preko 100 miliona, već oko 35 miliona manje.

U ovoj godini, prema Zakonu o budžetu, Vlada može da se zaduži do 1,15 milijardi eura.

Kamatna stopa na zapise dva puta manja

Što se tiče državnih zapisa, zaduženje je realizovano kroz tri emisije, kazali su iz Ministarstva finansija.

“I to 20 miliona eura na rok od tri mjeseca sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 3,75 odsto, 20 miliona eura na šest mjeseci sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od 3,5 odsto i 10 miliona na devet mjeseci sa prosječnom ponderisanom kamatnom stopom od četiri odsto. Prosječna ponderisana kamatna stopa na ukupan iznos emitovanih zapisa iznosi 3,7 odsto”, precizirali su iz MF-a.

Dakle, kamata na zapise je dva puta manja nego na kreditno zaduženje kod osam banaka.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime