11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Vlada podržala predlog SD-a da PDV na hljeb bude ukinut

Vlada je na današnjoj sjednici, na predlog Ministarstva finansija, dala pozitivno mišljenje na Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji su Skupštini podnijeli poslanici Socijaldemokrata (SD), a kojima je predviđeno da se promet hljeba oporezuje po stopi od 0%, a uvoz oslobodi od plaćanja PDV-a, do kraja godine, prenose Vijesti.

“Nestabilnost i nepredvidivost na tržištu osnovnih životnih namirnica koji su posljedica globalnih dešavanja nameću potrebu kreiranja ambijenta koji će doprinijeti održavanju i rastu životnog standarda građana, kao i stabilizaciji poslovanja poreskih obveznika. Imajući u vidu tu činjenicu, Vlada je saglasna da treba raditi na prilagođavanju poreskih zakonskih rješenja koja će za rezultat imati jačanje kupovne moći građana, a koja neće ugroziti stabilnost javnih finansija”, navodi se u mišljenju.

U obrazloženju predloga SD-a se navodi da, prema najavama iz pekarske industrije, nedavno umanjenje stope PDV-a na brašno, ulje i so neće uticati na umanjenje cijenje hljeba, budući da su troškovi pekarima suštinski ostali isti jer oni neće plaćati PDV na brašno, ali neće ni imati pravo na povraćaj PDV-a, dok će trgovci imati iste troškove kao i do sada, prenose Vijesti.

“Zato je jedini održiv način za umanjenje cijene hljeba umanjenje stope PDV-a na hljeb sa 7% na 0%”, piše u obrazloženje predloga.

Ako bi se usvojile izmjene zakona hljeb bi prema ranijim najavama mogao pojeftiniti oko pet centi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime