11.9 C
Podgorica
7.12.2023.

Viši sud potvrdio presudu “kralju kriptovaluta”

Viši sud u Podgorici odbio je kao neosnovane žalbe ODT Podgorica i branilaca okrivljenih, izjavljene protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojim su korejski državljani C.J.H. i K.D.H. osuđeni na po četiri mjeseca zatvora zbog falsifikovanja isprave.

Kako navode u saopštenju, presudom Višeg suda u Podgorici odbijene su kao neosnovane žalbe ODT Podgorica i branilaca okrivljenih korejskih državljana C.J.H. i K.D.H., izjavljene protiv presude Osnovnog suda u Podgorici kojim su okrivljeni zbog falsifikovanja isprave osuđeni na po četiri mjeseca zatvora i izrečena im mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta upotrebljenih u izvršenju krivičnog djela – falsifikovanih pasoša i ličnih karata.

“Vijeće Višeg suda u Podgorici je ukazalo da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje, da je na isto pravilno primijenio Krivični zakonik Crne Gore, kao i da je utvrdio i vrednovao sve okolnosti koje su od uticaja na izbor krivične sankcije i njenu visinu. Osim toga, pravilno su cijenjene i sve olakšavajuće okolnosti na strani okrivljenih C.J.H. i K.D.H., držanje okrivljenih tokom postupka, kao i činjenica da sud nije provjeravao da li su falsifikovane putne isprave korišćene, budući da je prvostepeni sud u tom pravcu dao jasno i valjano obrazloženje. Stoga, smatra da su izrečene kazne adekvatne težini izvršenog djela i ličnosti okrivljenih kao učinilaca, te da će se u svemu ostvariti svrha kažnjavanja, a da je izrečena mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta izvršenja krivičnog djela – pasoša i ličnih karata, bila neophodna kako bi se učinioci spriječili da ubuduće vrše krivična djela”, navode u saopštenju Suda.

Podsjećamo korejski državljani Do Kvon i Hon Čang Jon su osuđeni za falsifikovanje pasoša kojim su namjeravali da napuste Crnu Goru 23. marta privatnim letom za Dubai.

Uhapšeni su na podgoričkom aerodromu, a koristili su lažni pasoš Kostarike. Kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova potjernica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrijednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta.

Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario povjerioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD). U međuvremenu je Viši sud u Podgorici odredio šestomjesečni ekstradicioni pritvor za Do Kvona i Čang Jona.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime