30.9 C
Podgorica
24.07.2024.

Viši sud odbacio optužnicu protiv Duška Kneževića za utaju poreza i pranje para

Viši sud odbacio je optužnicu protiv biznismena i vlasnika Atlas grupe Duška Kneževića kojom se, između ostalog, tereti da je preko tadašnjeg viceguvernera Centralne banke Crne Gore Velibora Miloševića podmitićivao kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro.

Predsjednik Višeg suda Zoran Radović odbacio je optužnicu u odnosu na Kneževića jer Velika Britanije ovog optuženog nije izručila Crnoj Gori za postupanje u ovom predmetu Specijalnog tužilaštva.

– Optužnica protiv Duška Kneževića za krivična djela produženo krivično djelo utaja poreza i doprinosa, produženo krivično djelo pranje novca i produženo krivično djelo utaja poreza I doprinosa putem pomaganja se odbacuje iz razloga postojanja okolnosti koje privremeno sprečavaju krivično gonjenje – rečeno je Pobjedi iz Višeg suda.

 

Nakon pravosnažnosti ovog rješenja biće zakazano novo ročište za kontrolu ove optužnice.

 

Pored Kneževića i Miloševića na optužnici su Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko i Ekatarina Konaneko.

Status svjedoka saradnika u ovom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.

 

 

Na ovoj optužnici koju je potpisao glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić a danas pred sudom zastupala tužiteljka Tanja Čolan Deretić bivši viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević se tereti da je uzimao novac od Kneževića

Milošević se našao na meti istražitelja nakon što je Knežević početkom januara 2019. godine objavio snimak razgovora na osnovu kojega tvrdi da je Veliboru Miloševiću dao 100 hiljada eura.

Knežević je tada tvrdio da je snimak nastao 2015. godine, nekoliko mjeseci prije nego što je Milošević podnio ostavku na mjesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema.

Milošević je sa funkcije zvanično otišao u februaru 2016. na mjesto predsjednika Borda direktora Universal banke gdje je nakon hapšenja i pokretanja krivičnog postupka protiv njega dao ostavku i na tu poziciju.

Prema navodima optužnice, Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine na teritoriji Kipra i Crne Gore formirao kriminalnu organizaciju čiji su pripadnici postali osobe sa ove optužnice a koja je funkcionisala do 2017. godine.

U djelovanju ove kriminalne organizacije korišćene su privredne poslovne strukture.

Prema kriminalnom planu koji je sačinio organizator Duško Knežević uz pomoć članova kriminalne organizacije podizani su krediti koje krajnji korisnici nisu vraćali.

Krediti su pokrivani depozitima kojim je garantovano njihovo vraćanje a koje su položile kompanije u vlasništvu Duška Kneževića, firme povezane sa njim i ostalim optuženima.

Ovlašćena lica u ovim kompanijama, Duško Knežević i članovi kriminalne organizacije su na ovaj način ostvarivali prihode od novčanih sredstava dobijenih kreditima a koje nisu prijavljivali državnim organima Crne Gore.

Sve ovo je rađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza, stavljanja nezakonito stečenog novca u redovne novčane tokove ali i radi sprečavanja utvrđivanja pravog stanja u bankama čiji je većinski vlasnik Duško Knežević.

Knežević je u više procesa označen kao organizator kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime