17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Gorčević: U Vladi nema zabirnutosti u djelu dobijanja IBAR-a; Šaranović: Nesuglasice oko direktora policije ne utiču na integracije

Na Odboru za evropske integracije počelo je konsultativno saslušanje Maide Gorčević, ministarke evropskih poslova, Andreja Milovića, ministra pravde, Danila Šaranovića, ministra unutrašnjih poslova i Predraga Zenovića, glavnog pregovarača za pregovore o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

Tema saslušanja je „Procjena ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24“.

Gorčević je kazala kako je vlast fokusirana na ispunjavanje mjerila na putu ka EU a pohvalila je ulogu opozicije. Posebno je istakla ulogu ministarstava pravde, unutrašnjih poslova i kulture i medija.

“Sve ide u skladu sa rokovima za dobijanja IBAR-a. Do kraja aprila šaljemo EK ono što je ispunjeno”, saopštila je Gorčević.

Poglavlje 24 je mahom u nadlženosti MUP-a, kaže Šaranović.

“Od 28 mjerila ispunjeno je 15. Ostalo je 13 od kojih je 90 odsto realizovano. Teško da se može dogoditi da MUP ne realizuje neko od mjerila”, ističe Šaranović.

Nema poglavlja u kojem Crna Gora nije napravila iskorak, tvrdi Zenović.

“Vlada daje sve od sebe da učini iskorak da Crna Gora dobije IBAR u junu na Međunarodnoj konferenciji”, navodi Zenović.

Sve nas raduju optimistični tonovi, poručuje DPS-ov Ivan Vuković, predsjednik Odbora.

Poslanik DPS-a Mihailo Anđušić kaže da je Crna Gora uspjela da odblokira proces koji je, ističe, bio zakočen od 2020. Pozdravlja povratak Kancelarije glavnog pregovarača kao i prethodno osnivanje Ministarstva evropskih poslova.

Anđušić pita Šaranovića da li nesuglasice u vezi sa izborom direktora Uprave policije mogu da utiču na evropske integracije.

“Ne mislim da to može da ugrozi dobijanje IBAR-a”, poručuje Šaranović. Dobijanje IBAR-a i inteziviranje pregovora je prioritet društva, navodi ministar i poručuje da ne dozvoljavju da ih bilo kakva politička dešavanja skrenu sa integracionog puta.

Šaranović je istakao kako nije saglasan sa jednom odlukom Vlade pa je zbog toga i tužio, ali i kazao i da nije protiv iste te Vlade.

Ministar Andrej Milović rekao je da je više puta govorio o poštovanju sudskih odluka.

“Svjedoci smo da su u posljednje vrijeme donešene neke odluke, Višeg i Apelacionog suda, sa kojima se lično ne slažem zato što zadiru u nadležnost ministra pravde, ali kao što znate nijesam komentarisao”, kazao je Milović.

Kako navodi stav oko izbora v.d. direktora policije istakao je više puta javno.

“Izuzeo sam mišeljnje pod obrazloženjem da ministar pravde ima veću obavezu od svih drugih ministara da poštuje odluke suda i on je prvi među jednakima u tom lancu. Ukoliko ministar pravde smatra da nije saglasan sa odlukama ima pravo da izuzme mišljenje, što sam ja i uradio”, kaže Milović.

Ističe da više nije član nijedne političke partije, te da nije u obavezi da komentariše bilo šta mimo njegovog resora.

“Sada kao ministar i pravnik nemam potrebu više da se bavim bilo kakvim međuresornim i drugim odnosima, tako da prepuštam Vladi da prepuštam Vladi da rješava ta pitanja. Poglavlje 23- IBAR, ja sam apsolutno otvoren za sve vas, kao i za dalja pitanja i komentare”, rekao je Milović.

Adrijan Vuksanović (HGI) navodi da su govorili o tehničkom dijelu i stabilnosti.

Milović je rekao da se tek sada radi na strateškim pitanjima u pravosuđu.

“Crnogorsko pravosuđe je na ovom nivou na kom je sada i sa svim ovim problemima upravo jer smo gledali personalne stavri i nijesmo se bavili strateškim pitanjima. Treba da slušamo glas međunarodnih partnera i eksperata zato smo u svim radnim grupama koje je ministarsvo pravde organizovalo, a bilo je 50 sjednica radnih grupa za tri mjeseca, zato i jesu ovakvi rezulatati. Na kraju benefit od svega ovoga će imati samo Crna Gora”, rekao je Milović.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime