21.1 C
Podgorica
26.05.2024.

Vazduh najzagađeniji u Pljevljima, Bijelom Polju, Podgorici i Nikšiću

Stanovnici Pljevalja, Bijelog Polja, Podgorice i Nikšića udišu najzagađeniji vazduh, a nadležni ovaj problem ne shvataju ozbiljno, jer godinama ne rade ništa po tom pitanju. Ovo su zaključili gosti emisije “Link” doktor u Institutu za javno zravlje Borko Bajić i Milorad Mitrović iz ekološkog društva “Breznica”.

Mitrović koji godinama upozorava na alarmantno stanje u Pljevljima, jednim od najzagađenijih gradova na svijetu kaže da je kvalitet vazduha tamo jako loš, naročito u vrijeme grejne sezone.

“Samo povremeno to pomenemo, a ništa se ne dešava. Kvalitet vazuha kod nas je loš, malo gdje je dobar. Prekoračenja su u Podgorici, Nikšiću i Bijelom Polju, a pm 10 čestice su nekad u Bijelom Polju veće nego u Pljevljima gdje je tradicionalno loš kvalitet vazduha. Ovo bi sve nas trebalo da zabrine, da se krene da se riješi problem”, naveo je Mitrović.

Kaže da su prekoračenja svakodnevna, te da samo zavisi da li ima vjetra ili ne, ako su vremenske prilike dobre manja je koncentracija pm čestica.

“Agencija za zaštitu životne sredine saopštila je da je bolji kvalitet u januaru sad, nego što je bio prošle godine, a to je jer je zima blaga, pa to pogoduje vazduhu ali i pored toga imamo prekoračenja”, naveo je Mitrović.

Pojasnio je da je prekoračenje dozvoljeno 35 dana u godini, a da mi imamo i preko 100 dana takvo stanje.

“Loše nam je zdravlje stanovništva, a građani Pljevalja prerano umiru. Pored toga što je tamo industrijski zagašivač Termoelektrana pa i Rudnik uglja koji stvara deponije, i imamo čitave oblake prašine iznad Pljevalja, vlaga ostaje u kotlini, na ugalj se ljudi griju…Apelovali smo na to da se zabrani ugalj, jer ćemo tu imati loš kvalitet vazduha u svakom slučaju”, kazao je Mitrović.

Bajić je naveo da su granice za pm čestice postavljene kao kompromis jer njih ne bi smjelo da ima.

Istakao je da prikupljaju podatke iz zdravstvenog sistema i da ne mogu imati jasan zaključak.

“Taj neki broj incidence novoevidentiranih slučajeva tumora u Pljevljima je 180 i 220 na godišnjem nivou i ne odskače puno ali migracije su velike, tumori se javljaju zbog pušenja takođe. Na osnoviu togga najgori je zagađeni uticaj vazduha u Pljevljima ali i Podgorici, Nikšiću, Bijelom Polju i situacija je ista ako ne i gora nego ranije”, istakao je Bajić.

Pojasnio je pm 10 čestice nevidjljivi ubice jer su jako male i nevidjljive i što su manje, lakše prolaze u pluća, kroz krv.

“Tamo gdje je velika koncentracija zagađenja vazduha čestice dođu do mozga, dovodoe do poremećaju funkcija ćelija, jako su opasne za imuni sistem. One mogu da nose mnoštvo drugih opasnih elemanata”, upozorava Bajić.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime