17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Vang Ji i Lavrov: Kinesko-ruski odnosi zadržali zdrav i stabilan trend razvoja

Član Politbiroa CK KP Kine, šef kineske diplomatije Vang Ji ocijenio je posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom u Moskvi da su kinesko-ruski odnosi zadržali zdrav i stabilni trend razvoja pod vođstvom lidera dviju zemalja.
Praktična saradnja je dalje produbljena, kulturna razmjena i razmjena između ljudi je šarenolika i brzo raste. Dugoročni prijateljski bilateralni odnosi sveobuhvatne strateške saradnje i međusobne koristi, ne samo da će pomoći razvoju država, već i donijeti važan interes narodu, istakao je Vang Ji, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).
Kako je naveo Vang, Kina i Rusija se pridržavaju nezavisne i samostalne diplomatske politike, saradnja između dvije strane nije upućena na treću stranu i neće biti pod intervencijom treće strane. Kao stalne članice zemlje u SB UN, Kina i Rusija nose važne odgovornosti u očuvanju globalne strateške stabilnosti i unapređivanju razvoja i napretka svijeta. Suočavajući se sa rastom unilateralizma i hegemonije, Kina i Rusija treba da prate trend razvoja i ispunjavaju svoje međunarodne odgovornosti, tako da jačaju stratešku saradnju i insistiraju na pravom multilateralizmu.
Lavrov je kazao da je predsjednik Si Đinping ovog marta uspješno posjetio Rusiji, sastao se sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, čime je dao jasan smjer za budućnost rusko-kineskih odnosa. Rusija je spremna da zajedno sa Kinom priprema dolazeće razmjene na visokom nivou i produbljuje saradnju u više oblasti.
Dvije strane su na sastanku održanom 18. septembra pozitivno ocijenile proširenje BRIKS-a, izražavajući želje za izgradnjom platforme “velikog BRIKS-a”.
Lavrov je predstavio svoje mišljenje o krizi u Ukrajini i izrazio je pohvalu kineskom stavu, odnosno brizi o zabrinutostima svih strana.
- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime