13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Vandali u Nikšiću polomili pano sa Lubardinim slikama

Nepoznati počinioci polomili su i uništili pano sa reprodukcijama slika Petra Lubarde, koji se nalazi na Trgu slobode u Nikšiću. Riječ je o slikama „Kosovski boj“ i „Sumrak na Lovćenu“.

U okviru kulturno-umjetničke manifestacije „Dani Petra Lubarde u Nikšiću“, Sekretarijat za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje Opštine Nikšić i JU Muzeji i galerije, zajedno sa Kućom legata Petra Lubarde iz Beograda, 16. marta su postavili panoe sa reprodukcijama Lubardinih slika pod nazivom “Osam slika – osam priča iz Legata Petra Lubarde”.

“ Podsjećamo na rečenicu Orhana Pamuka da ne može biti mali narod onaj koji ima velike priče. I gle čuda, dvije od osam velikih priča genijalnog Srbina, rođenog u Ljubotinju kod Cetinja, nekome nijesu odgovarale pa je pano na kome su slike sa tim predstavama bile postavljene, oborio, polomio i uništio ih. Tolika mržnja i takav odnos prema umjetnost priliče samo onom neartikulisanom biku koji razara planinu sa Lubardine slike“, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuju Dejan Ivanović, sekretar Sekretarijata za kulturu, sport, mlade i socijalno staranje i Vesna Todorović, direktorica Muzeja i galerija.

Podsjećaju da je izložbu otvorio prof. dr Fadilj Eminović, član Gradskog vijeća Grada Beograda zadužen za kulturu, a da su sa njim bili i Andrija Bojanić, pomoćnik sekretara za kulturu Grada Beograda, kao i direktor Kuće legata i kustos, Filip Brusić Reno i Dina Pavić, koja je bila autorka izložbe.

„Pored ostalih vrijednih slika koje baštini naš Muzej, u njemu se nalazi i jedna slika velikih dimenzija (oko 12 kvadrata) umjetnika Petra Lubarde. Ideja o ‘Danima Petra Lubarde’ u Nikšiću potekla je iz Muzeja, da bi se pažnja javnosti skrenula na tu sliku (čija je tematika iz NOB-a) i skupio novac za njenu restauraciju, jer je veoma oštećena. Pored toga, slavni umjetnik je i svoje umjetničke početke vezao za naš grad kada je, živeći u Ulici Novaka Ramova br. 12, davne 1925. godine kao maturant nikšićke Gimnazije, u njoj postavio i svoju prvu izložbu. Pored tih razloga, i iznad njih, stoji i činjenica da se ovdje radi o genijalnom umjetniku svjetskog značaja, koji je bio najnagrađivaniji jugoslovenski slikar na najreprezentativnijim izložbama i međunarodnim umjetničkim smotrama u svijetu“, stoji u saopštenju za javnost.

 

Ivanović i Todorović podsjećaju da je na Trgu slobode postavljen veliki broj kamera i izražavaju nadu da će počinilac biti uhapšen i kažnjen.

Uništen pano sa reprodukcijama slika Petra Lubarde u Nikšiću

„Nadamo se da će počinilac ovog gnusnog djela izazivanja i potpirivanja nacionalne mržnje i netrpeljivosti, koji pljuje i gazi po simbolima i zavjetima ‘velikim pričama’ kojima se stvara i učvršćuje svijet jedne kulture ili identitet jednog naroda, biti uhapšen i najstrože kažnjen. Svi znamo da je veliki broj kamera postavljen na našem Trgu, a podsjećamo i na slučaj brzog otkrivanja izgrednika koji je, na zaprepašćene svakog normalnog građanina, urinirao po spomeniku narodnog heroja Ljuba Čupića. Osuđujući svako skrnavljenje spomenika i umjetničkih djela, apelujemo na sve naše sugrađane da shvate, i da se u skladu sa tim i ponašaju, da je grad (kao i država) – prostor i forma ljudskog organizovanja, po definiciji, otvorena za sve ljude podjednako, bez obzira na stvarne i umišljene različitosti među nama“, poručuju Ivanović i Todorović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime