14.9 C
Podgorica
17.04.2024.

Uvaženi zahtjevi taksista

Vlada je utvrdila amandman na Predlog izmjena i dopuna Zakona o akcizama, kojim se omogućava povraćaj dijela plaćene akcize prilikom nabavke gasnih ulja koja se koriste kao motorno gorivo za industrijske i komercijalne svrhe, za taksi prevoznike.

Pravo na povraćaj dijela plaćene akcize za tu djelatnost moguće je ostvariti u iznosu do sedam odsto ostvarenog prometa, koliko imaju autobuski prevoznici, prenijele su Vijesti.

Amandmanom koji je dogovoren na sastanku predstavnika taksista i resornih ministarstava, propisani su dokazi koje bi kupci gasnih ulja dužni da podnesu nadležnom carinskom organu radi ostvarivanja prava na povraćaj dijela plaćene akcize.

Predsjednik Odbora taksi prevoza pri Uniji poslodavaca Dejan Nuculović, je nakon sastanka kazao da taksisti neće organizovati nove proteste i podizati cijene usluga, jer su zadovoljni angažovanjem resornih ministarstava u vezi sa njihovim problemom. Uprkos tome je Strukovni sindikat taksista revoltiran nezakazivanjem skupštinske sjednice na kojoj bi se usvojili amandmani, najavio je proteste za 31. mart, koji nisu održani zbog nevremena.

U skupštinskoj proceduri od 4. marta nalazi se predlog izmjene Zakona o akcizama koji je predložila Vlada, a koji omogućava i da se akcize na gorivo smanje 40 odsto.

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet prihvatio je jednoglasno u načelu taj predlog Vlade, ali je i dalje neizvjesno kada će ga parlament usvojiti, jer se nalazi u političkoj blokadi.

Cijene taksi prevoza u Podgorici u zavisnosti od tarife po kilometru iznose od 50 centi, koliko se naplaćuje i start, do 70 centi. Poskupljenja goriva pojedini taksi pojedini taksi prevoznici su iskoristili da podignu cijenu usluga po deset centi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime