27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

Ustavni sud: Odlaganje izbora neustavno

Ustavni sud ocijenio je danas da Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi, kojim su lokalni izbori u više opština odgođeni za 23. oktobar, nije u skladu sa Ustavom, saznaje TVCG, prenosi portal RTCG.

Kako saznaje Agencija MINA, Ustavni sud je jednoglasno donio odluku kojom se ukida Zakon o dopuni zakona o lokalnoj samoupravi i ta odluka će biti objavljena u Službenom listu.

Ustavni sud je ocijenio da je osporeni Zakon suprotan jedinstvu pravnog poretka i da je trajanje mandata različito uređeno u tom zakonu i Zakonu o izboru odbornika i poslanika.

Sudije su ocijenile i da se trajanje mandata uređuje zakonima kojima se uređuje izborni sistem i da je za donošenje tih zakona potrebno dvije trećine glasova svih poslanika.

Ocijenjeno je i da osporeni zakon nema povratno dejstvo kako je navedeno u predlogu poslanika DF jer su izborne radnje započete ali ne i okončane.

Podsjećamo, prvobitno je sjednica suda o ovom pitanju trebalo da bude održana 21.jula, ali je odložena zbog odsustva predsjednika Ustavnog suda Budimira Šćepanovića.

Centar za demokratsku tranziciju početkom maja,podnio je inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi, kojima su lokalni izbori u 14 opština odloženi za 23. oktobar

Iz CDT-a su prilikom traženja ocjene ustavnosti poručili kako su izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi prekršeni i međunarodni izborni standardi i međunarodni pravni okvir koji proklamuju redovno održavanje izbornih procesa osim u izuzetnim, vanrednim, situacijama.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime