4.9 C
Podgorica
8.12.2023.

Uprava za bezbjednost hrane: Počela vakcinacija lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila

Oralna vakcinacija lisica i divljih mesojeda protiv bjesnila počela je danas, saopštila je Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Iz Uprave su kazali da će kampanja trajati četiri do sedam dana, ukoliko vremenske prilike budu optimalne.

“Koliko je oralna vakcinacija djelotvorna pokazuje i podatak da u Crnoj Gori od marta 2012. godine nije zabilježen nijedan slučaj bjesnila, ni kod domaćih, ali ni kod divljih životinja. Oralnom vakcinacijom divljih životinja protiv bjesnila kao i obaveznom vakcinacijom pasa i mačaka protiv ove bolesti stvara se dovoljno visok nivo zaštite populacije divljih životinja, a posljedično prekida lanac prenošenja virusa sa divljih na domaće životinje i ljude”, piše u saopštenju.

Bačeni mamci sa vakcinama mogu se naći u prirodi, pa su iz uprave podsjetili na potrebne određene mjere opreza.

– Ne treba dodirivati mamce sa vakcinom, jer su oni namijenjeni lisicama. Posebno je važno na to skrenuti pažnju djeci.

– Ako u svom dvorištu, bašti ili na imanju pronađete mamac vakcine za divlje životinje, stavite rukavice ili plastičnu kesu na ruke i bacite mamac u obližnju šumu.

– U slučaju da ste dodirnuli mamac nezaštićenom rukom, dobro operite ruke deterdžentom i vodom. Takođe, ako ste dodirnuli kapsulu koja se nalazi u unutrašnjosti vakcine-mamca, osim pranja ruku, potrebno je da se obratite ljekaru.

– Dvije nedjelje nakon vakcinacije pse i mačke držati zatvorene i ne dozvoliti ni njima ni drugim domaćim životinjama da budu u zoni vakcinacije.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime