11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Uprava Pošte ponudila povećanje zarada za 11 odsto, za štrajkače neprihvatljivo

Uprava Pošte ponudila je predstavnicima sindikata povećanje zarada od 11 odsto, što oni, kako su saopštili “Vijestima” nisu mogli prihvatiti, pa će pregovori biti nastavljeni u ponedjeljak.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je današnji sastanak ne smatra pregovorima već samo kao obavještenje jer sastanku nisu prisustvovali izvršni direktor niti članovi odbora direktora.

“Pominjala se cifra od 11 odsto što je za nas neprihvatljivo. Da li smo neke od modela za povećanje zarada koje će rukovodioci prenijeti direktoru. Tako da pregovore ponovo počinjemo u ponedjeljak i nadam se da će nam zahtjev o povećanju zarada biti ispunjen”, kazao je Marković.

Štrajački odbor zahtjeva povećanje zarada od 30 odsto, jer su sadašnje plate poštara i šalterskih radnika oko 550 eura i najniže su u javnom sektoru.

Marković je kazao da o drugom zahtjevu koji se odnosi na isplatu punih zarada za period štrajka nisu dobili ponudu.

Iz Pošte je zvanično saopšteno da će pregovori između rukovodstva i predstavnika sindikata zaposlenih u Pošti Crne Gore biti nastavljeni u ponedjeljak.

“Na današnjem sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici menadžmenta, Jedinstvenog sindikata i Nove sindikalne organizacije, razgovarano je o ponudi rukovodstva koja podrazumijeva povećanje od 11 odsto za zaposlene koji ne čine menadžment. Povećanju bi prethodile izmjene kolektivnog ugovora na način da se približe koeficijenti zaposlenih i onih koji čine menadžment, odnosno da se prag od koeficijenta 5.0 podigne na 5.5 i da se svi niži koeficijenti proporcionalno podignu”, navodi se u saopštenju.

Oni su istakli da je predložena izrada i usvajanje pravilnika o varijabilnom dijelu zarade, prema kojem bi se zarada mogla uvećati za još dodatnih do 10 odsto mjesečno zaposlenima sa dobrim rezultatima rada, odnosno koji dostignu normu rada koja bi bila sporazumno definisana sa oba reprezentativna sindikata.

“Podsjetimo, zaposlenima sa najnižim koeficijentom je u maju ove godine povećana zarada za 10 odsto, te bi se sa sadašnjom ponudom ostvarila mogućnost povećanja zarade zaposlenima sa dobrim rezultatima rada do 31% odsto u toku ove godine”, dodaje se.

Poručili su da je zajednički zaključak predstavnika sindikata i menadžmenta da je važno što prije doći do rješenja.

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime