27.8 C
Podgorica
14.06.2024.

UN upozorava Izrael da ne napada Rafu: “To bi izazvalo epsku humanitarnu katastrofu”

Glavni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Gutereš upozorio je izraelsku vojsku da ne širi svoj napad na grad Rafu u Pojasu Gaze.

“Situacija u Rafi je na ‘oštrici noža’, dok se vazdušni napadi nastavljaju širom južne Gaze”, rekao je Gutereš u petak na konferenciji za novinare u glavnom gradu Kenije Nairobiju.

“To bi izazvalo epsku humanitarnu katastrofu”

“Masivni kopneni napad u Rafi izazvao bi epsku humanitarnu katastrofu i dokinuo naše napore da podržimo ljude dok prijeti glad”, rekao je Gutereš.

Vise od milion Palestinaca traži utočište u Rafi, polovina njih su djeca, istaknuo je Gutereš.

Humanitarni volonteri u pograničnom gradu izvijestili su o katastrofalnim uslovima. Bolnice bi morale obustaviti svoje usluge u roku od 24 sata ako hitno potrebno novo gorivo ne bude isporučeno.

I SAD protiv ideje da Izrael nastavi napade

Izraelske oružane snage napredovale su kopnenim trupama u istočnim predgrađima Rafe u ponedjeljak uveče. Prema brojkama UN-a od petka, 110.000 ljudi od tada je napustilo grad na granici s Egiptom, koji je pretrpan izbjeglicama.

“Ponavljam svoj apel izraelskoj vladi i vodstvu Hamasa da pokažu političku hrabrost i ne štede napore kako bi postigli dogovor o zaustavljanju krvoprolića – i oslobodili taoce”, rekao je Gutereš.

Vojna akcija potiče strahove da bi ovo mogao biti početak velike ofanzive na gradu. SAD, najvažniji saveznik Izraela, hitno upozorava zemlju protiv takvog poteza.

Izvor: Index.hr

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime