37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

UN stavile ruske snage na crnu listu

Ujedinjene nacije stavile su ruske snage na godišnju crnu listu zbog kršenja dječjih prava, kako se navodi, zbog ubijanja dječaka i djevojčica i napada na škole i bolnice u Ukrajini, navodi se u najnovijem izvještaju u koji je uvid imao Asošijeted pres, prenose Nezavisne.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je u izvještaju Savjetu bezbjednosti da je “užasnut” velikim brojem “strašnih kršenja” dječjih prava u Ukrajini u 2022. godini, da je “šokiran” brojem napada na škole i bolnice, da je zabrinut zbog zbog pritvaranja djece i zbog toga što su neka ukrajinska djeca odvedena u Rusiju.

AP dodaje da generalni sekretar UN nije u izvještaju stavio Izrael na crnu listu zbog grubog kršenja prava 1.139 palestinske djece, u šta ulaze ubistva 54 dece prošle godine.

“Umjesto toga, pozdravio je izraelsku saradnju sa specijalnim izaslanikom UN dječja prava tokom oružanog sukoba i utvrđivanje praktičnih mjera, “uključujući i onih koje su predložile UN da se zaštite djeca”, dodaje američka agencija.

Palestinski ambasador u UN Rijad Mansur rekao je novinarima da je Gutereš napravio “veliku grešku” što na crnu listu nije stavio “najekstremniju vladu u izraelskoj istoriji”.

“To je veoma razočaravajuće za palestinski narod i palestinsku djecu”, istakao je on.

Gutereš je rekao da su ruske oružane snage i njihove grupe stavljene na crnu listu jer su izvele 480 napada na škole i bolnice, za ubistva djece, posebno granatiranjem i vazdušnim udarima na gradove i sela.

Prema izvještaju, 136 ukrajinske djece je ubijeno, a 518 je ranjeno.

Gutereš je apelovao na ruske snage da se pridržavaju obaveza u sklopu međunarodnog prava i da zaštite djecu, uključujući izbjegavanje da škole i bolnice budu vojna meta.

Generalni sekretar UN je rekao da je takođe zabrinut zbog kršenja dječjih prava od ukrajinskih snaga, pa je i na njih apelovao da se pridržavaju zaštite civila u sklopu međunarodnog prava.

Prema izvještaju, ukrajinske oružane snage su odgovorne za smrt 80 djece i ranjavanje 175, kao i 212 napada na škole i bolnice.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime