17.2 C
Podgorica
24.09.2023.

Umjereni optimizam pred turističku sezonu

Crna Gora sa umjerenim optimizmom dočekuje predstojeću ljetnju turističku sezonu, kazala je Aleksandra Maksimović iz Nacionalne turističke organizacije.

Dobro je kaže što je nakon dvije godine turizma krenuo putem oporavka. Istraživanja, kako ističe Maksimović, pokazuju da postoji optimizam na visokom nivou kada su u pitanju putovanja u ovoj godini.

Već je, navodi ona, u januaru i februaru zabilježen rast rezervacija i turističkih aranžaman.

“Tako da smo krenuli sa velikim optimiznom”, kazala je Maksimović i dodaje da su istraživanja pokazala i da će turisti ove godine biti spremni da potroše više.

“Generalni optimizam postoji, naravno da je poljuljan zbog ratnih dešavanja, i sada se suočavamo sa novim izazovom. Rat je donio novu neizvjesnost”, navela je Maksimović u emisiji “Dobro jutro Crna Gora”.

Potrebno je, kako navodi, Crnu Goru predstaviti kao bezbjednu destinaciju.

“Što se tiče Crne Gore, ima mjesta umjerenom optimizmu. To su informacije koje dobijamo od evropske Komisije za putovanja, čiji smo član, budući da su rezervacija za uskršnje praznije i ljetnju sezonu unutar Evrope još uvijek u porastu. Avio-kompanije i dalje ostaju pri najavljenim letovima za ovu godinu, koji su po brojevima na nivou od prije pandemije”, poručila je Maksimović.

Podsjeća i da su prošle sezone ruski i ukrajinski turisti činili 15,8 odsto ukupnog broja dolazaka dolazaka i 21 odsto kada je u pitanju broj noćenja.

“Kriza će definitivno imati negativan uticaj u kojoj mjeri, teško je prognozirati”, navela je Maksimović.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime