13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

Ukrajinska bespilotna letjelica teška sedam tona pala u Zagrebu

Ukrajinska bespilotna letjelica vojnog tipa pala je u četvrtak oko 23 sata na zelenu površinu unedaleko od studentskog doma “Stjepan Radić” u južnom dijelu Zagreba.

U incidentu nije bilo povrijeđenih, a oštećeno je nekoliko automobila.

Letjelica je došla iz vazdušnog prostora Mađarske, brzinom od 700 km/h.

Ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić na vanrednoj konferenciji za novinare potvrdio je da se u saradnji sa NATO radi kriminalističko istraživanje.

Imamo neke podatke koje moramo potvrditi. Pitanje je cilj letjelice“, rekao je Banožić.

Letjelica je ušla u 22.57, došla je od strane Mađarske, zadržala se sedam minuta i kretala brzinom od 700 kilometara na sat. Pravac kretanja je utvrđen. Ovo vjerovatno nije bila prijetnja za Hrvatsku, ne treba biti u strahu. NATO i državna bezbjednost rade na slučaju“, dodao je Banožić.

Načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj takođe je rekao da se radi o ozbiljnom incidentu i da predstoji ozbiljna, intenzivna istraga. Analiziraju se parametri leta kako bi otkrili o čemu se radi.

Ne možemo u ovom trenutku reći čije su letjelice, to su relativno staromodne letjelice, bile su korišćene u Sovjetskom savezu. Bez detaljne analize ne mogu reći niti je li doletjela iz Ukrajine“, rekao je Hranj.

On je dodao da Hrvatska ima protivvazdušu odbranu koja ima određena ograničenja zbog čega je planirana intenzivna modernizacija.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da je razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, koji ga je obavijestio da je letjelica ušla u mađarski vazdušni prostor iz smjera Rumunije.

Prema onome što sada imamo kao informaciju, riječ je o letjelici ruske proizvodnje, ne zna se je li bila u posjedu ruske ili ukrajinske vojske. Znamo da je letjela nekoliko minuta iznad Hrvatske i srušila se u Zagrebu“, rekao je Plenković.

On je naveo da nadležne službe obavljaju uviđaje.

Kontaktirali smo i ukrajinsku stranu da vidimo imaju li oni informacije o tome kako je ta letjelica došla čak do Zagreba”, kazao je Plenković.

On je najavio da će biti uloženi maksimalni napori da se utvrde razlozi dolaska i rušenja te letjelice u Zagrebu.

U saopštenju hrvatske Vlade navodi se da su sve nadležne službe uključene odmah po uočenju pada letjelice.

U toku je kriminalističko istraživanje u saradnji kriminalističke i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-odbrambenog sistema preduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu saradnju, posebno sa NATO-om, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja“, naveli su iz hravtske Vlade.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime