12 C
Podgorica
3.12.2023.

Ukrajinska ambasada: U raketnom napadu na poligon Javoriv poginulo 35 osoba

Najmanje 35 osoba poginulo je, a 134 su povrijeđene u napadu ruskog vazduhoplovstva krstarećim raketama na poligon Javoriv u blizini Lavova i granice Poljske, saopšteno je iz ambsade Ukrajine u Crnoj Gori.

U saopštenju se navodi da se napad dogodio jutros i da je ispaljeno oko 30 projektila od kojih su neki oboreni u vazduhu.

“Prema objavljenim informacijama, napad su izveli ruski avioni koji su poleteli iz Saratova i lansirali rakete iz Crnog mora. To je uobičajena taktika ruske vojske, kada se napad na Ukrajinu pokreće sa neutralne ili sa teritorije Rusije ili Belorusije, koja se koristi kao odskočna daska za napad na Ukrajinu. Prema preliminarnim procenama, od posljedica napada poginulo je 35 osoba, 134 su u bolnici sa povredama različite težine. Sada se teritorija objekta čisti od ruševina i razaranja i vrši se inicijalna procjena štete”, saopštili su iz Ambasade Ukrajine.

U saopštenju se dodaje da je, izgubivši taktički i ne uspjevši da preuzme kontrolu nad ključnim gradovima Ukrajine, Rusija započela rat na iscrpljivanje, uništavajući vojne, industrijske objekte, civilnu infrastrukturu i stambene zgrade i civile.

“Vazdušni napadi Rusije se sve više približavaju istočnim granicama NATO-a, a napad na poligon Javoriv, samo 20 kilometara od ukrajinsko-poljske granice, klasičan je test reakcije zapadne zajednice na sve prkosnije ponašanje militarističke mašine Kremlja”, saopštili su iz ukrajinske ambasade u Podgorici.

“Širenje neprijateljstava na zapadne regione Ukrajine geopolitički je izazov Alijansi i prijetnja Evropi bez presedana, do sada nezamisliva od kraja Drugog svjetskog rata. Napad je neverbalna poruka onim zemljama NATO-a čija se vojna lica možda nalaze na poligonu”, navode iz ukrajinske ambasade.

“Ako Zapad još jednom ignoriše direktan izazov koji je bacila Rusija, sljedeći udarac bi mogao da bude „sasvim slučajno“ nanijet teritoriji zemalja NATO-a susjednih Rusiji”, upozorili su iz Ambasade Ukrajine.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime