27.7 C
Podgorica
19.06.2024.

UIP donijela odluku o uklanjanju spomen ploče u Morinju

Uprava za inspekcijske poslove (UIP) donijela je rješenje o uklanjanju spomen-ploče na objektu bivšeg logora JNA u Morinju, koju su crnogorski ministari odbrane i vanjskih poslova, Raško Konjević i Ranko Krivokapić sa hrvatskim zvaničnicima, otkrili 10. oktobra, saopšteno je “Danu” iz UIP-a. Najavljeno je i da će predmet biti dostavljen i nadležnom tužilaštvu.

Inspektor za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine 12. oktobra je izašao na lice mjesta i sačinio službenu zabilješku, ali i izvršio insapekcijski nadzor u Opštini Kotor, nakon čega je konstatovao da za postavljanje spomen-obilježja u Morinju ne postoji neophodna dokumentacija.

“Nadležna inspektorka za oblast kulturnih dobara i kulturne baštine je 12. oktobra obišla lice mjesta i sačinila službenu zabilješku u kojoj je konstatovala da se na predmetnoj lokaciji Centar Morinj, Kotor nalazi ploča posvećena zarobljenim hrvatskim civilima i braniocima, a koja su potpisanla crnogorska ministarstva odbrane i vanjskih poslova, i sačinila foto-elaborat. Istog dana, postupajuća inspektorka najavila je predsjedniku Opštine Kotor da će vršiti inspekcijski nadzor u prostorijama Opštine i saglasno su dogovorili četvrtak, 13. oktobar, kao termin vršenja nadzora kod Opštine Kotor”, rečeno je za “Dan” iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako dodaju, tokom obavljenog inspekcijskog nadzora u Opštini Kotor, postupajućoj inspektorki data je na uvid dokumentacija – prepiska službenika Opštine Kotor i Centra za žensko i mirovno obrazovanje “Anima” iz 2019. i početka 2020. godine, a koji akti, ističu, “nijesu relevantni za donošenje odluke u ovoj pravnoj stvari”.

Nadzoru nijesu prisustvovale sekretarka za kulturu, sport i društvene djelatnosti Tatjana Kriještorac, kao ni predsjednica Skuštine opštine Kotor Maja Mršulja zbog obaveza, ali su, pojašnjavaju iz UIP-a, dostavile pisane izjave u kojima su konstastovale da ne posjeduju nijedan dokument vezan za predmetni slučaj, niti su se odbornici SO Kotor izjašnjavali o postavljanju predmetne ploče, kako to zakon nalaže.

“S obzirom na to da nije bilo neophodne dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka, postupajuća inspektorka je nakon sačinjenog zapisnika koji je subjektu nadzora – Opštini Kotor uručen 17. oktobra, donijela rješenje o uklanjanju predmetne ploče u roku od tri dana uz obavezu odgovornog lica u Opštini Kotor da postupajuću inspektorku obavijesti najkasnije dva dana po isteku roka za otklanjanje nepravilnosti o preduzetim radnjama”, kazali su iz UIP-a za “Dan”.

Dodali su da je postupajuća inspektorka, takođe, poslala zahtjeve za izjašnjenje ministarstvima vanjskih poslova i odbrane na osnovu kojeg akta su postavili predmetnu ploču.

“Nakon toga će objedinjene spise predmeta uputiti nadležnom tužilaštvu na ocjenu i dalje postupanje”, najavljuju iz Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su ranije rekli iz Opštine Kotor, od Vlade Crne Gore tražiće objašnjenje da li je u slučaju postavljanja spomen-ploče na objektima nekadašnjeg logora u Morinju ispoštovana zakonom predviđena procedura, ali i, kako je najavio potpredsjednik Siniša Kovačević (UCG), podnijeti krivične prijave protiv dva ministara.

Gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić (Demokrate) nam je pak juče kazao da je u vezi sa zakonitošću postavljalja spomen-ploče na objekte bivšeg logora JNA u Morinju, “u toku inspekcijski nadzor”.

“Opština će nakon donošenja rješenje Uprave po istome postupiti, i o istome po službenoj dužnosti obavijestiti sve nadležne organe Vladu, tužilaštvo i druge”, izjavio je Jokić za “Dan”.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime