29.9 C
Podgorica
15.07.2024.

U Švajcarskoj počinje mirovni samit o Ukrajini, pozvani svi osim Rusije

U Švajcarskoj danas počinje dvodnevni mirovni samit o Ukrajini uz učešće 100 delegacija iz cijelog svijeta, ali ne i Rusije.

Švajcarska vlada saopštila je da je 100 delegacija potvrdilo učešće, među kojima su 92 zemlje i osam organizacija.

Rusija nije pozvana na samit, ali je švajcarska vlada kao domaćin samita navela da će skup imati za cilj da “zajednički definiše mapu puta” kako da uključi Moskvu i Kijev u budući mirovni proces, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je Švajcarska u januaru pristala da bude domaćin samita, na zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, i da je pokušala da pridobije podršku za to među zemljama koje imaju bolje odnose sa Moskvom od vodećih zapadnih sila.

Rusija je odbacila samit kao gubljenje vremena, a Kina je saopštila da mirovni pregovori nemaju smisla ako i Rusija i Ukrajina ne učestvuju.

Na samit u hotelu Burgenštok iznad jezera Lucern u centralnoj Švajcarskoj, pored ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dolaze između ostalog, potpredsjednica SAD Kamala Haris, predsjednik Francuske Emanuel Makron, lider Nemačke, Italije, Velike Britanije, Kanade, Japana i drugi.

Na samitu bi trebalo da se razgovara i o oblastima od širokog međunarodnog značaja, kao što su potreba za nuklearnom i prehrambenom bezbjednošću, sloboda plovidbe, kao i humanitarna pitanja kao što su ratni zarobljenici, rekao je švajcarski ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime