13.9 C
Podgorica
3.12.2023.

U slučaju trećeg svjetskog rata stručnjaci kažu najbezbjednije je pobjeći na Novi Zeland

Rat u Ukrajini i spominjanje nuklearnog oružja izazvali su strah od trećeg svetskog rata. Taj scenario smo nekoliko puta izbegli tokom Hladnog rata.

Kod većine stručnjaka koji su se bavili istorijom sukoba najizgledniji ‘kandidati’ za početak trećeg svetskog rata bila bi dva bloka. S jedne strane SAD, EU i NATO, a s druge strane Rusija, te potencijalno Severna Koreja i Kina.

U principu, zbog razornog delovanja nuklearnog oružja i radijacije koja dolazi kao posledica, većinu navedenih država, iako zaposedaju ogromne teritorije, odmah možemo da otpišemo.

Na većini lestvica u slučaju trećeg svetskog rata, pa tako i onoj britanskog Ekspresa, prvo mesto po sigurnosti zauzima Novi Zeland. Lokacija je idealna i udaljena od većine zbivanja, država je samodovoljna, pa je upravo zato i popularna kod milijardera koji u poslednje vreme tamo kupuju nekretnine.

U zavisnosti od medija i sagovornika, u najsigurnije države sveta u slučaju novog velikog sukoba svakako ulaze još Danska, Čile, Australija, Butan, Fidži, Island, Švajcarska, Kanada i nekolicina ostrvskih država u Okeaniji.

Danska je tu jer njoj ‘pripada’ Grenland, koji je uz Antarktik među najmanje naseljenim delovima naše planete. Iako je hladnoća veliki problem, kao i potencijalno osvajanje obalskih delova ostrva, stručnjaci su saglasni da bi severna obala i unutrašnjost bile sigurne za život. Slično objašnjenje stručnjaci nude i za Island.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime