26 C
Podgorica
18.06.2024.

U Pljevljima štetnih čestica u vazduhu 10 puta više od standarda

Pljevlja su odavno prepoznata kao grad sa najlošijim kvalitetom vazduha u državi, posebno u zimskom periodu. Tako je i ove zime, kada aparati mjernih stanica konstantno bilježe višestruko povećanu zagađenost – samo tokom prošle noći koncentracija štetnih čestica bila je skoro deset puta veća od dozvoljene, prenosi Portal RTCG.

Nova zima, stara priča, sa te četiri riječi može se opisati trenutna ekološka situacija u najsjevernijem, a vjerovatno i najzagađenijem crnogorskom gradu.

Sezona grijanja aktivira brojne kotlarnice, među njima i onu najveću u Skerlićevoj ulici, takođe i više hiljada takozvanih individualnih ložišta, koja kao gorivo koriste ugalj, što uz rad Termoelektrane Pljevlja gotovo svakodnevno dovodi do katastrofalnih rezultata koje emituje mjerna stanica u naselju Gagovića imanje.

Što je bilo u novembru i decembru prošle godine, nastavilo se i u januaru ove, pa je recimo tokom prethodne noći, koncentracija praškastih PM10 i 2,5 čestica potpomognuta maglom skoro deset puta bila veća nego što to propisuje standard od 50 mikrograma po kubnom metru vazduha. Registrovano je istovremeno i povećano prisustvo sumpor i azot dioksida.

Vazduh u Pljevljima svakako bi bio još lošijeg kvaliteta, da u proteklih osam godina skoro 1.300 domaćinstava nije umjesto uglja počelo da koristi pelet za grijanje domova. Uz nadu da će se taj broj povećavati, građani s nestrpljenjem čekaju da se realizuje ključni projekat za čisti vazduh – toplifikacija grada.

Određene aktivnosti su u toku, a nadležni projektuju da bi se prvi benefiti daljinskog grijanja iz Termoelektrane, time i kvalitetnijeg vazduha mogli očekivati 2025. godine. Do tada, Pljevlja će čvrsto držati neslavnu prvu poziciju na listi najzagađenijih gradova u državi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime