22.9 C
Podgorica
26.05.2024.

U Njemačkoj sve manje bankomata 20.04.2024. / 12:04

Podizanje gotovine za kupovinu postaje sve popularnije među potrošačima u Njemačkoj. Ukupan obim gotovinskih plaćanja prošle godine porastao je za dobrih 20 odsto na 12,31 milijardu eura, piše njemačka novinska agencija (dpa), prenosi Fenix magazin.

Plaćanje funkcioniše tako da kupac plaća karticom na kasi i onda može zahtijevati iznos koji mu je potreban u gotovini. Iznos se dodaje na fiskalni račun i odbija sa bankovnog računa potrošača, prenosi Fenix magazin.

Maksimalni iznos koji se može podići je obično 200 evra.

Podatke je u srijedu iznio Institut za istraživanje tržišta EHI.

„To je zgodno za kupce jer štede dodatno putovanje. Potražnja takođe raste zbog sve manjeg broja bankomata“, rekao je autor studije Horst Ruter.

Maloprodajne kompanije koje to praktikuju, uključujući maloprodajne lance hrane Reva i Edeka, apoteke kao što su DM i Rossmann i neke prodavnice građevinskog materijala i alata, vraćaju kupcima više od 13 odsto zarađenog novca, pokazalo je istraživanje.

Sa sve učestalošću ovog načina pristupa gotovini, rastu i naknade koje kompanije moraju da plaćaju bankama. Prema podacima EHI, oni iznose između 0,1 i 0,2 odsto iznosa koji se plaća po transakciji.

Po ovom osnovu, maloprodajni subjekti su prošle godine platili 17,23 miliona eura, što je za 25,7 odsto više nego 2022. godine.

(bankar.me)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti

Dolar jača

- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime