11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

U Matici srpskoj predstavljene knjige Perice Đakovića o mitropolitu Amfilohiju

U dupke punoj Svečanoj sali Matice srpske u Novom Sadu gdje se tražilo i mjesto za stajanje, večeras su predstavljene dve knjige intervjua koje je minulih decenija sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem (1938 – 2020) vodio novinar Perica Đaković.

Riječ je o knjigama „Morački jasnovidac“ i „Hristos se rodi“ sa ukupno dvadeset intervjua koje je autor, kako sam kaže, imao privilegiju da vodi sa Božjim čovekom koji je vjeru vratio narodu u Crnoj Gori i narod vratio Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Akademik Matija Bećković,najprisniji prijatelj blaženopočivšeg mitropolita kazao je da je Amfilohije imao sreće i sa rođenjem i sa smrću .

Rodio se na Božić, dobio ime Risto i postao Hristov imenjak, a otišao je na onaj svijet uoči Lučindana a o Lučindanu su umrli i Sveti Petar Cetinjski i Petar Drugi Petrović Njegoš. Tako smo dobili tri jerarha. Amfilohije je Njegoša o dvestogodišnjici njegovog rođenja proglasio Lovćenskim tajnovidcem”, rekao je Bećković koji je u jednoj od ranijih svojih briljantnih beseda mitropolita Amfilohija proglasio – Moračkim jasnovidcem.

FOTO: Novosti/J.C.

Predsjednik Matice srpske prof dr Dragan Stanić podsjetio je da je mitropolit bio drag i čest gost ove naše najstarije institucije knjige, kulture i nauke kao duhovnik i predsjednik Matičinog Njegoševog odbora.

Mitropolit Amfilohije bez sumnje je jedan od najvećih arhijereja koje smo imali zbog načina na koji je vodio svoju teološku misao, obnovio mitropoliju crnogorsko – primorsku, sagradio mnoge hramove i najlepši među njima onaj veličanstveni hram u Podgorici. Rekao je jednom prilikom da se nada da je sklopio dogovor sa Bogom da ga čuva u životu dok ne vrati kapelu na Lovćen – rekao je Stanić i dodao da ipak ostaje neko ko će obnoviti Amfilohijev zavet a to je njegov naslednik na tronu mitropolit Amfilohije.

Upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović vratio je sjećanje na brojne razgovore u cetinjskom u poslednja dva desetljeća “sa čovekom koji je zemljom hodio a nebom mislio i blistao” i koji se držao nauka da je “zemaljsko za malena carstvo a nebesko uvijek i dovijeka”.

U mnoštvu dirljivih sećanja na blaženopočivšeg mitropolita bio je i nastup crnogorske sopranistkinje Marijane Sovran koja je otpjevala omiljenu pesmu mitropolita Amfilohija “Ječam žela Kosovka devojka”.

(Novosti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime