30.9 C
Podgorica
24.07.2024.

U Kini rekordan broj novozaraženih koronom za dan

Kina je danas zabilježila više od 13.000 novozaraženih kovidom-19 u jednom danu, što je najveći broj od vrhunca prvog talasa epidemije prije dvije godine, i vlasti su objavile da su otkrile moguću novu podvarijantu omikron soja u oblasti Šangaja.

Gotovo svih 25 miliona stanovnika Šangaja, ekonomskog centra Kine, od juče su pod mjerama zaključavanja.

Grad je posljednjih dana postao epicentar novog talasa zaraza vezanih za omikron soj. Više izložbenih centara u gradu pretvoreno je posljednjih dana u mjesta za karantin za zaražene.

Vlasti u Sudžuu, zapadno od Šangaja, otkrile su mutaciju omikron soja koja nije zabilježena ni u jednoj lokalnoj ili međunarodnoj bazi podataka, javili su danas kineski državni mediji.

“To znači da je nova varijanata omikrona otkrivena lokalno”, napisala je agencija Sinhua, pozivajući se na pomoćnika direktora Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Sudžuu Džanga Džuna.

Više desetina miliona Kineza su takođe pod mjerama zatvaranja na sjeveroistoku zemlje, centru automobilske industrije. Od danas je još jedan veliki grad u toj oblasti Baičeng sa 1,5 miliona stanovnika, stavljen u lokdaun.

Ukupno je 13.146 slučajeva kovida-19 zabilježeno danas u Kini, što je najviša cifra od prvog talasa sredinom februara 2020.

Od toga ima 1.455 pacijenata sa simptomima i 11.691 asimptomatičnih, i nje zebilježen nijedan smrtni slučaj, navela je u saopštenju Nacionalna komisija za zdravlje.

Vrlo zarazni omikron soj virusa proširio se na više od 12 provincija. Gotovo 70 odsto novih slučajeva zaraze detektovano je u Šangaju, navela je Komisija, poslije testiranja cjelokupnog stanovništva.

Drakonska politika “nula kovida” primijenjena u Kini čiji cilj je sprečavanje pojave novih slučajeva zaraze putem zatvaranja i masovnog testiranja, sistematske izolacije zaraženih i takoreći potpunog zatvaranja granica je pod pritiskom u vrijeme kada se omikron soj virusa širi u zemlji.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorRTCG
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime