24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

U Italiji najveća inflacija u poslednjih 30 godina!

Inflacija u Italiji je dostigla sedam odsto, što se nije dogodilo od 1991. godine, objavio je Italijanski institut za statistiku.

Italijanski institut za statistiku objavio je podatke koji pokazuju da su cijene porasle za 1,2 odsto na mjesečnom nivou, a sedam odsto na godišnjem, te je inflacija koja se ne zaustavlja već deveti mjesec u martu dostigla skoro sedam odsto, prenosi portal RTCG.

Cijene dizela za prevozna sredstva povećale su se za 38,3 odsto, benzina za 31 odsto, za grijanje za 37,4 odsto, a ostalih goriva za 45 procenata.

Električna energija je porasla za 65,5 odsto, a cijene prirodnog gasa su porasle za 4,6 u odnosu na februar.

Cijene benzina su ponovo porasle i u Milanu se u srijedu bilježile cijena iznad dva eura, kako za benzin tako i za dizel.

Porasle su i cijene prehrambenih proizvoda za 5,8 procenata.

Italijansko udruženje za zaštitu potrošača “Kodakons” smatra da je toliko povećanje cijena prava tragedija i da će to koštati italijanske porodice 2.674 eura više na godišnjem nivou, dok će samo za hranu porodice morati da izdvoje minimalno još 434 eura na godišnjem nivou.

Povećanje cijena gasa i struje doveli su do toga da se italijanske porodice nalaze u teškoći kada se radi o plaćanju računa.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime