16 C
Podgorica
24.09.2023.

U Francuskoj danas prvi krug predsjedničkih izbora: Le Penka se primiče Makronu

U Francuskoj se danas održava prvi krug predsjedničkih izbora, u kojem učestvuje 12 kandidata, četiri žene i osam muškaraca.

Pravo glasa ima 48,7 miliona građana a prema istraživanjima javnog mnenja najviše šansi za pobjedu ima aktuelni predsjednik Emanuel Makron. Najveći rival mu je liderka desnice Marin le Pen.

Gotovo je izvjesno da Francuzi danas neće dati natpolovičnu podršku jednom kandidatu pa se očekuje epilog predsjedničke trke bude poznat u drugom krugu – 24. aprila.

Posljednja istraživanja javnog mnenja pokazala su da Makron u prvom krugu može da računa na podršku 26 odsto glasova. Marin le Pen podržava 23 procenta, Žan-Lik Melenšon 17,5 odsto i Erik Zemur sa 9,5 procenata glasova birača.

U drugom krugu, prema anketama Makron bi mogao da računa na podršku 53 odsto glasova, dok bi Le Pen dobila 47 procenata.

Prednost Makrona je, međutim, bila ubjedljivija u anketama rađenim ranije ove godine i njegova predsnost u odnosu na Le Pen se smanjuje što mnogi pripisuju ukrajinskoj krizi koja jača desnicu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime