9.8 C
Podgorica
22.02.2024.

U Crnoj Gori od novembra 516 slučajeva velikog kašlja

 

Iz Instituta za javno zdravlje danas su pozvali roditelje dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije.

Od novembra je u Crnoj Gori registrovano 516 slučajeva velikog kašlja, od čega je 14 beba.

“Pozivamo roditelje da dovode djecu na vakcinaciju u skladu sa kalendarom redovne imunizacije. Roditelji koji su do sada odlagali vakcinaciju treba da što prije nadoknade propuštene doze i zaštitite djecu od opasnih bolesti, naročito onih koje su već prisutne u Crnoj Gori, kao što je veliki kašalj i onih koje su nam sve bliže kao što su male boginje (morbili)”, kazali su iz IJZ.

Apeluju na stanovnike Crne Gore, posebno na osjetljive grupe, da budu dodatno pažljivi i primjenjuju opšte mjere prevencije u cilju smanjenja rizika za prenos velikog kašlja i gripa – čija je aktivnost posebno izražena posljednjih sedmica na lica kod kojih je rizik od razvoja težih formi bolesti veći.

Institut za javno zdravlje Crne Gore je, od početka novembra 2023. godine zaključno sa jučerašnjim danom registrovao 516 slučajeva obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja).

“Kod 431 oboljelih je bolest potvrđena laboratorijskim putem (PCR ili serološkim analizama), dok je kod 85 osoba prijavljeno obolijevanje na osnovu razvoja karakterističnih simptoma bolesti nakon bliskog kontakta sa oboljelom osobom”, istakli su iz IJZ.

Među registrovanim slučajevima (516), najveći udio oboljelih je u uzrasnoj grupi 11-15 godina (211), potom u uzrasnoj grupi 26-64 godine (77), u uzrasnoj grupi šest-10 godina (75), 16-20 godina (67), jedne do pet godina (52), ispod jedne godine (14), preko 65 godina (12) i u uzrasnoj grupi 21-25 godina (osam).

Najveći broj slučajeva je otkriven u Podgorici (374) i Danilovgradu (30), potom u Beranama (23), Baru (19), Budvi (11), Cetinju (10), Tivtu (osam), Bijelom Polju (sedam), Herceg Novom (sedam), Nikšiću (sedam), Kotoru (šest), Zeti (pet), Mojkovcu (tri), Andrijevici (dva) i po jedan slučaj u Ulcinju, Petnjici i Pljevljima.

“Od 516 registrovanih slučajeva, kod 462 je od posljednje doze vakcine sa komponentom protiv pertusisa do obolijevanja prošlo pet ili više godina (kada se zbog karakteristika acelularne vakcine ne može očekivati postojanje imuniteta) ili osobe nisu imunizovane, ili ne postoji dokaz o imunizaciji (uglavnom kod osoba starijih od 25 godina)”, istakli su iz IJZ.

U IJZ ističu da se vakcinacija protiv velikog kašlja, kao i protiv svih ostalih oboljenja koja su u redovnom kalendaru (morbila,zauški, rubele, humanog papilloma virusa itd.) kontinuirano sprovodi u redovnim terminima radnim danima kod izabranih ljekara za djecu

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime