15.9 C
Podgorica
28.05.2024.

Tužilaštvo ne odgovara na pitanja o „ničijoj kući“: Sprema se istraga o ofšor kompanijima porodice Đukanović?

Redakcija portala IN4S prije dvije nedjelje uputila je pitanja Tužilaštvu i tražila podatke koji se tiču afera koje su godinama unazad potresale Crnu Goru. Naš medij ali i drugi mediji u Crnoj Gori objelodanjivali su godinama različite afere koje direktno kompromituju aktere bivšeg režima Demokratske partije socijalista.

Jedna od njih je i afera ,,Ničija kuća“, o kojoj Tužilaštvo nije dostavilo nikakve rezulate, niti je odgovorilo da li su i hoće li pokretati istragu. Sudeći po poslednjim hapšenjima, moguće je da Tužilaštvo „priprema teren“ te informacije o istragama ne smiju dospijeti u javnost, kako se ne bi ponovio slučaj Zorana Lazovića kojem je sopstveno hapšenje „dojavljeno“.

Pa ipak, javnost očekuje rezultate, a jedna od afera koja je još uvijek neistražena jeste i ona o tome čija je „ničija kuća“ i da li je i nju porodica bivšeg predsjednika Crne Gore i bivšeg predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića krila kao i ofšor kompanije?

Čija je „ničija kuća“?

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je 2021. godine,  predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su bivši predsjednik države Milo Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih djevičanskih ostrva, Paname i Gibraltara.

Do tih podataka došao je Istraživački centar MANS-a kroz globalnu istragu o ofšore poslovima pod nazivom “Pandora papiri” (Pandora Papers) koju je vodio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) sa partnerima iz 117 zemalja.

Do sada najveća baza procurjelih podataka sadrži skoro 12 miliona dokumenata iz 14 ofšor agencija. Jedna od njih je ALCOGAL, vodeća advokatska kancelarija u Panami sa predstavništvima na svim poznatijim ofšore destinacijama, uključujući Britanska djevičanska ostrva, preko kojih su vođeni poslovi porodice Đukanović.

Nakon što su objelodanjeni ovi podaci javnost je očekivala i da SDT, naročito nakon promjene na čelu ove institucije, i konačno utvrdi i da li je i „ničija kuća“ u naselju Gorica vlasništvo porodice Đukanović i kojim novcem je plaćena.

Naime, odbrana predsednika „Atlas grupe“ Duška Kneževića zatražila je ranije od crnogorske Skupštine formiranje Anketnog odbora radi, kako su naveli, ispitivanja porijekla imovine, „zloupotreba i nezakonitih radnji“ predsjednika Mila Đukanovića i drugih lica.

Podjsetimo, u zahtjevu je navedeno da bi zadatak Anketnog odbora bio da sasluša Đukanovića i druga lica za koja ocijeni da postoji potreba, a radi utvrđivanja porijekla novčanog iznosa od 1,5 miliona evra na kastodi računu crnogorskog predsjednika, kao i porijekla sredstava kojim je izgrađena „ničija“ kuća u Podgorici, aludirajući na vilu u naselju Gorica.

Vlasnik Atlas grupe Duško Knežević izjavio je ranije da se kuća pored vile “Gorica” gradi za predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, ali da se vodi na njegovog prijatelja Vladana Ivanovića. On je rekao da ima dosta finansijskih i transakcijskih dokaza za tvrdnje koje je navodio u javnosti ali da “cijela Crna Gora zna da je to Đukanovićeva kuća, ali nema hrabrosti da to kaže”.

“Đukanović mi je ponudio da se na mene vodi kuća koja je na Gorici, kada je trebalo da se gradi, međutim ja sam to odbio i kuća se vodi na Vlada Ivanovića-njegovog druga. Žao mi je što Vlada uvlačim u sve ovo, ali to je jedna realnost i mislim da bi državni organi trebalo odmah da pokrenu istragu i vide kako je ta kuća finansirana i ko stoji iza te kuće formalno. Ali ta kuća, koju je radio arhitekta Zoran Petrović sa svojim sinom koji mi je isto to potvrdio, je kuća Mila Đukanovića… Nek Specijalno državno tužilaštvo ispita arhitekte, izvođače radova i vidjeće šta se dešava tamo. Imam dokaze finansijske prirode gdje se vide tragovi novca po drugim poslovima i to će vrlo brzo da krene u javnost”, rekao je Knežević.

Đukanović je, pak negirao da je da kuća na Gorici njegova, i kazao da sve što je stekao je uradio legalno i po zakonu.

“Netačno je da je ta kuća u mom vlasništvu. Netačno je da smo ikada on i ja mogli razgovarati na tu temu, a njegov je umišljaj da smo prijatelji. On nikada nije bio dio toga kruga. Imam strogu selekciju prijatelja “, istakao je Đukanović.

Savjet Evrope takođe je tražio u svojim izvještajima konkretne rezultate, međutim, tadašnji SDT i VDT, Milivoje Katnić i Ivica Stanković nikada nisu sproveli istragu do kraja po pitanju vlasništva „ničije kuće“ pod Goricom.

- Oglasi-spot_imgspot_img
IzvorIN4S
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime