15.9 C
Podgorica
16.04.2024.

Turski biznismen povezan sa građevinskim firmama uhapšen u Podgorici

Turski biznismen Ahmet Kalioncu uhapšen je u Podgorici, na osnovu potjernice koju je za njim raspisala Turska.

Uhapšen je u trenutku kada je prilazio kući koju je iznajmio u Podgorici, javlja portal Dan.

Njegov branilac advokat Dalibor Kavarić kazao je za portal RTCG da vjeruje da je hapšenje njegovog klijenta povezano sa aktuelnim dešavanjima u Turskoj, jer je Kalioncu povezan sa jednom građevinskom firmom.

Mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog djela u vezi sa platnim karticama. Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom formom za proizvodnju betona. Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji , porodica i ja smo uvjereni da je to pravi razlog njegovog privođenja – kazao je Kavarić.

On dodaje kako su optužbe za navodno drugo krivično djelo samo izgovor kako bi njegov branjenik bio što prije i što skraćenoj proceduri izručen Turskoj.

“Nakon što je porodica, i ja kao njegov branilac, provjerili u Višem sudu u Podgorici kod sudije za istragu koji je nadležan za postupak ekstradicije, utvrdili smo da on nije privođen sudiji kako to predviđa zakon i međunarodna konvencija o ekstradiciji. Da bi počeo proces ekstradicije , on je morao biti priveden sudiji za istrage. Umjesto pokretanja zakonitog izručenja policija vrši faktičko izručenje tako što je Kalioncu prekinula privremeni boravak i donijela ili planira da donese rješenje o protjerivanju“, saopštio je Kavarić.

On je podsjetio da Crna Gora po međunarodnoj konvenciji, kao i druge države, potpisinice nisu dužne da izruče stranca njegovoj matičnoj državi, ako bi u istoj mogla biti izrečena smrtna kazna ili ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi u svojoj državi stranac mogao imati nehuman ili nepravedan sudski tretman.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime