34.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Tri godine nakon optužnice “Koverta” stiže u sud: Suđenje Stijepoviću i Kneževiću zakazano za 17. jul

Nekadašnji gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović konačno će sledećeg mjeseca u Višem sudu u Podgorici odgovarati na optužbu da je od predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića uzeo oko 100.000 eura namijenjenih za kampanju Demokratske partije socijalista.

Optužnica protiv Stijepovića i Kneževića potvrđena je u maju 2021. godine, a početak suđenja, kako je “Danu” potvrđeno, zakazan je za 17. jul.

Razlog zašto suđenje nije zakazano u prethodne tri godine bila je nedostupnost Kneževića crnogorskim organima. Kako je nedavno, pet godina nakon raspisivanja potjernice, izručen iz Velike Britanije, tako su pravosudni organi počeli da preduzimaju mjere u predmetima formiranim protiv Kneževića. Na red je došla i afera “Koverta”, koja je imala najveći odjek u javnosti.

Postupak protiv Stijepovića dva puta je obustavljan, a treći put, u septembru 2021. godine, sud je potvrdio i taj dio optužnice.

Afera “Koverta” pokrenuta je nakon što je biznismen Duško Knežević 2019. godine objavio snimak na kojem se vidi kako Stijepović predaje, kako tvrdi, oko 100.000 eura za finansiranje kampanje Demokratske partije socijalista, čiji je lider tada bio Milo Đukanović, uoči izbora 2016. godine.

Viši sud je u martu 2021. godine potvrdio optužnicu protiv Kneževića, kao i protiv Branislava Todorovića, Živka Šljivančanina, Tamare Krdžić, Gorana Grujovića i Tomice Kneževića, zbog istog krivičnog djela.

U rješenju kojim je obustavljen postupak protiv Stijepovića sud je naveo da je njegova odbrana prihvaćena kao istinita.

– Za sud je potpuno prihvatljiva i uvjerljiva odbrana okrivljenog Slavoljuba Stijepovića da je Duško Knežević u oktobru 2016. godine slovio za uspješnog poslovnog čovjeka i vlasnika brojnih nepokretnosti na području Crne Gore, pa se postavlja objektivno pitanje da li je Stijepović trebao i mogao znati da je Knežević novac koji mu je dao u svojoj porodičnoj kući, u iznosu od 47.500 eura, stekao kriminalnom djelatnošću – piše u jednom rješenju Višeg suda.

Stijepović negirao krivicu

Stijepović je ranije kazao da protiv njega nije ponuđen nijedan dokaz za pranje novca i da je jasno da nije ni mogao učestvovati u izvršenju ovog krivičnog djela. Tvrdi da nije poznavao ostale okrivljene, osim Kneževića.

– Nijesam ostvario ni posredan ni neposredan kontakt sa okrivljenima. Nijedan od okrivljenih nije pomenuo moje ime. Nisam znao, niti sam mogao znati da je novac stečen kriminalnom djelatnošću. Nisam mogao pomisliti, a kamoli povjerovati da se u oktobru 2016. godine ugledni biznismen Duško Knežević, za kakvog je tada važio, bavio kriminalnom djelatnošću. Moje uloge u konvertovanju dolara u eure nema i nisam znao ko će i gdje novac konvertovati – tvrdi Stijepović.

Nakon podizanja optužnice, iz SDT-a su saopštili da je optužnica kako protiv Duška Kneževića i njegovih pet bivših zaposlenika, tako i protiv Stijepovića, zadovoljila sve formalnopravne elemente i da u ovoj fazi krivičnog postupka nije bilo razloga za njegovu obustavu.

U optužnici piše da je novac stečen kriminalnim radnjama stavljan u legalne tokove, a potom korišćen kao depozit za kredite koje su podizali članovi grupe u Atlas banci i Invest banci Montenegro.

– Novac je na kraju završavao u rukama Duška Kneževića, koji je za sebe odredio ulogu organizatora i davao uputstva članovima koji su izvršavali konverziju novca, a potom mu ga predavali – piše u optužnici.

Knežević se nalazi u spuškom zatvoru pošto mu je nakon izručenja određen pritvor. Na saslušanjuu u SDT- u tvrdio je da ima dokaze o aferama vezanim za Đukanovića i DPS-a, ali je nedavno odbio zahtjev tužioca da govori o aferama “Prvi milion”, “Ničija kuća”… sve dok je u pritvoru.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime