15 C
Podgorica
16.04.2024.

Traži da ga ne izruče Srbiji: Ubiće me u zatvoru

Beograđanin Nikola Lakušić (45) tražio je od crnogorskih pravosudnih vlasti da ga ne izručuju Srbiji, jer će, kako tvrdi, tamo odmah biti ubijen u zatvoru.

Lakušić je to rekao u podgoričkom Višem sudu, gdje je tražio i da ga zbog informacija koje posjeduje hitno sprovedu kod glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kazao je “Vijestima” njegov pravni zastupnik, advokat Aleksandar Đurišić.

Lakušić je uhapšen 25. novembra u Tivtu, po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao Beograd, a zbog sumje da je počinio krivično djelo teško ubistvo u pokušaju i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša, nakon saslušanja, odredila mu je ekstradicioni pritvor koji može trajati do šest mjeseci i na zahtjev Srbije biti produžen za još dva.

U obrazloženju rješenja napisala je da iz dokumentacije koja joj je dostavljena proizilazi da je Lakušić osoba koju Srbija traži zbog dva krivična djela.

Objasnila je da taj sud, kao stvarno nadležan za postupanje u predmetima međunarodne pravne pomoći i za izdavanje okrivljenih lica, nije dobio zahtjev države Srbije za izručenje, ali da su primijenjeni zakoni koji propisuju postupanje u hitnim slučajevima.

“U molbi treba da budu navedeni podaci za utvrđivanje istovjetnosti stranca, pa kada se odredi pritvor, sudija za istragu će ispitati stranca i onda izvijestiti stranu državu preko organa uprave za pravosuđe. Dalje je propisano da će sudija za istragu pustiti na slobodu stranca kad prestanu razlozi za pritvor, ili ako molba za izdavanje ne bude podnesena u roku koji je on odredio i koji ne može biti duži od 18 dana od dana pritvaranja stranca, te da će se u tom roku obavijestiti strana država, na čiju molbu se ovaj rok može produžiti tako da iznosi najduže 40 dana”, piše u rješenju.

Lakušiću su, u jednom tivatskom hotelu, lisice na ruke stavili pripadnici tamošnje policije.

Potjernica za njih raspisana je zbog sumnje da je početkom avgusta 2016. godine, u Beogradu, ranio Srđana Mićića i svoju prijateljicu Teodoru P.

Nakon hapšenja, iz Uprave policije saopšteno je da je Lakušić, nakon što su policajci ušli u hotel, pokušao da se sakrije u unutrašnjosti tog objekta, a potom i da pobjegne:

“…Međutim, u tome je spriječen i u noći između 24. i 25. novembra oko 2.35 sati kontrolisan je od strane policijskih službenika NCB Interpola Podgorica i Odeljenja bezbjednosti Tivat u blizini pomenutog hotela u tom gradu”.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime