7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

TikTok kažnjen sa 345 miliona eura zbog kršenja zakona o zaštiti podataka djece

TikTok je kažnjen sa 345 miliona eura zbog kršenja zakona EU o podacima prilikom upravljanja dječjim nalozima, uključujući i propust da zaštiti sadržaj maloljetnih korisnika od javnosti.

Irsko tijelo za nadzor podataka, koje reguliše TikTok širom EU, saopštio je da je ta kineska kompanija počinila višestruka kršenja pravila o zaštiti podataka, prenosi Gardijan.

Utvrđeno je da je TikTok prekršio pravila o zaštiti podataka tako što je podrazumijevana podešavanja naloga dječjih korisnika stavio na „javno“, odnosno uključio opcije javnih komentara, nije provjeravao da li su nalozi djece povezani sa roditeljskim i nije uzeo u obzir rizike koji postoje za korisnike mlađe od 13 godina.

Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) je saopštila da su korisnici starosti od 13 do 17 godina vođeni kroz proces registracije na TikToku koji je doveo do toga da njihovi nalozi postanu javni, što znači da svako može da ih vidi i ostavlja komentare. Takođe, opcija „porodičnog povezivanja“, koja daje odrasloj osobi kontrolu nad postavkama naloga djeteta, nije provjeravala da li je ta odrasla osoba roditelj ili staratelj.

DPC je presudio da TikTok, koji je odredio da je minimalna starost korisnika 13 godina, nije uzeo u obzir rizik za maloletne korisnike koji imaju pristup platformi.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime