5.9 C
Podgorica
10.12.2023.

„The Washington Post“: Neonacisti koriste rat u Ukrajini u svoje svrhe

Vodeći američki list „The Washington Post“ objavio je prije nedelju dana članak pod nazivom „Neonacisti koriste rat Rusije u Ukrajini u svoje svrhe“.

U članku se navodi da zapadne neonacističke organizacije organizuju transport plaćenika iz celog sveta u Ukrajinu da učestvuju u neprijateljstvima protiv Rusije. Istovremeno, njihov cilj je daleko od toga da brane Ukrajinu.

Neonacisti jednostavno vide situaciju kao mesto za ostvarenje svojih ciljeva, odnosno, svojih nasilničkih fantazija. Za druge, to je ideja izgradnje ultranacionalističke etno-države. Ukrajinu vide kao odličnu priliku da ostvare ovaj cilj i pretvore je u model za izvoz u druge države.

Potencijalne militante regrutuju pripadnici „Azova“, koji je popularan među svim neonacistima u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Neonacističke grupe i kanali na različitim jezicima podržavali su pozive „Azova“, prenosi Pečat.

Autor članka napominje da ovaj nivo regrutnih aktivnosti nije primetio otkako je Islamska država proglasila svoj takozvani „kalifat“ 2014. godine i tražila je simpatizere širom sveta da joj se pridruže.

Među stotinama pojedinaca koji su poslednjih nedelja izjavili nameru da se pridruže Azovu nalazi se nekoliko poznatih neonacista. Na primer, čovek sa nadimkom „MD“, američki član regrutnog četa Azov, više puta je pokušavao da ubedi sunarodnike da se pridruže bataljonu u Ukrajini. „MD“ je takođe član jednog od najsadističnijih krajnje desničarskih ekstremističkih četovanja na Telegramu, gde je predložio stvaranje neonacističke milicije u SAD.

„D“, još jedan član četa, je samoproglašeni veteran britanske vojske koji je aktivan na desetinama neonacističkih sajtova na Telegramu. Motivi „D“ su se ispostavili još strašniji od motiva „MD“. Napisao je: „U svakom slučaju, kada dođem u Ukrajinu, ubijaću Jevreje koji su „višak“ kada ih vidim“. Drugi post je glasio: „Pakujem svoju opremu, živeo Hitler, slava Ukrajini, i hajde da svi pobijemo neke Jevreje za Votana!“ (Votan je bog iz nordijske mitologije, kome se mnogi ekstremisti krajnje desnice pozivaju u svojoj retorici i estetici.) „D“ je kasnije izvestio da je formirao „grupu iz Velike Britanije“ da bi otišao u Ukrajinu.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime