16 C
Podgorica
24.09.2023.

The books of knjige u Podgorici 16. septembra na završnici FIAT PARABOLA festivala

Festival Internacionalnog Alternativnog Teatra (FIAT), jedini internacionalni festival teatra u Crnoj Gori, počinje u petak 8. i trajaće do nedjelje 17. septembra.

Pokrovitelji festivala su i ove godine Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada, uz brojne partnere, sponzore, donatore i prijatelje FIAT-a.

Jelena Đurđić Tomović kazala je da Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice predstavlja čast i zadovoljstvo što su tradicionalni pokrovitelji FIAT-a, koji kao festival promoviše alternativni teatarski izraz i umjetničku raznolikost kroz razmjenu kreativnih ideja između umjetnika i publike.

“Prepoznajući značaj FIAT-a kako za kulturnu scenu Podgorice a tako i cijele Crne Gore Sekretarijat za kulturu i sport kontinuirano pomaže festival u organizacionom i infrastrukturnom smislu. Početkom 2023. godine uputili smo dopis Ministarstvu kulture i medija da se, između ostalog, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra kao i Međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma “Underhill” dodijeli status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore kao najprestižnijim festivalima koji sa najdužim trajanjem na podgoričkoj i crnogorskoj sceni kulture doprinose njenom obogaćivanju i čine značajan dio crnogorskog kulturnog identiteta”, istakla je Đurđić Tomović.

Mirjana Maslovar, državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija Vlade Crne Gore kazala je da joj je posebno zadovoljstvo da kao neko ko godinama vjerno prati program FIAT-a govori povodom otvaranja Festivala koji donosi posebnu i specifičnu energiju publici u Podgorici, a i u ime resora kulture je iskazala podršku organizaciji i ovogodišnjeg FIAT-a.

“Javni interes u kulturi jeste da se prepoznaju ključni problemi i izazovi. Taj proces je trajao više od godinu prilikom izrade ključnog strateškog dokumenta – Nacionalnog plana razvoja kulture. U radnoj grupi za izradu ovog dokumenta su bili i predstavnici i ove grupe kulturnih aktera među kojima je i direktorica Festvala FIAT – Ana Vukotić koja je dala značajan doprinos svojim predlozima i inicijativama. Kako smo to predvidjeli Nacionalnim programom razvoja kulture, Ministarstvo kulture I medija, u narednom periodu, biće usmjereno na jačanje neformalne, amaterske, alternativne i savremene kulturne prakse”, kazala je Maslovar.

Ana Vukotić rediteljka i direktorica FIAT-a istakla je da je ovogodišnje 38. izdanje inspirisano životom i stvaralaštvom našeg crnogorskog pjesnika Ratka Vujoševića, i da su njegovi stihovi i metafizika u njegovoj poeziji zapravo bili vodilja u procesu selekcije i u načinu na koji je koncipiran festival.

U glavnom, takmičarskom dijelu festivala biće izvedeno dvanaest predstava iz različitih zemalja svijeta i regiona: “Neprijatelj (mirovna konferencija)” (Francuska) , “GAIA” (Italija), “Projekat Handke” (Kosovo), “Nesporazum” (Crna Gora), “Četiri” (Poljska), “Krik” (Crna Gora) i “Pobuna sold out/Ljubavnice” (Hrvatska), “Prekrižena, posveta ljubavi” (Slovenija), “Za bolji svijet” (Litvanija), “Između” (Mađarska), “Ljepotica u malom gradu (Bugarska), “Ujka Vanja” (Crna Gora).

FIAT PARABOLA 2023 prateći program donosi predstave “Majka zemlja” dramskog studija Prazan prostor, “Safra” i “Mali bračni zločini”. Književne programe u vidu promocije romana “Aurora” Balše Brkovića, “Bluz dva prijatelja u 54 tjedna” čiji su autori Božo Koprivica i Miodrag Raičević, i promocija izdanja FIAT Monografije.

Kao i uvijek ritam neće nedostajati na FIAT PARABOLA 2023 – ove godine festival će obilježiti nastup Ahmeda Burića, sa njegovom poetikom koju crpi iz bogatog životnog iskustva i koji će uz Damira Imamovića, kao muzičko-autorskom pratnjom prirediti nezaboravno eterično putovanje kroz vjekove u balkansku zbilju. A u nastavku nas očekuje zanimljiv autorski projekat savramene elektronske muzike – Martel, kao i standardna podrška muzičkog urednika festivala Damira Murseljevića aka FM Mirde i dio ekipe sa Studentskog radija KRŠ.

U saradnji sa organizacijom Juventas i Globalnom inicijativom protiv transnacionalnog organizovanog krimihnala biće promovisana: Clear the Air: Dekonstrukcija glamurizacije kriminala u popularnoj muzici.

Ovogodišnji FIAT će biti zatvoren 16. septembra nastupom alternativne organizacije The books of knjige.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime