7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Stejt department: Na Kosovu prodaju i djevojke iz Crne Gore za prostituciju

Američki Stejt department ukazao je u izvještaju o trgovini ljudima za 2022. godinu da se na Kosovu prodaju i djevojke iz Crne Gore, kao i iz Albanije, Moldavije, Rumunije i Srbije u svrhu seksualne eksploatacije.

Kako se objašnjava u izvještaju, trgovci ljudima regrutuju žene i djevojke s obećanjima o braku, ili zaposlenju kao plesačica i pjevačica, ali umjesto toga, prisiljavaju ih na prostituciju po privatnim kućama i apartmanima, noćnim klubovima i salonima za masažu.

Vlada SAD kritikuje kolege iz Crne Gore navodeći da naša država nije ispunila u potpunosti standarde za eliminaciju trgovine ljudima, ali konstatuju da postoji rad na tom planu koji su veći nego u ranijem periodu.

Vlada je usvojila nacionalni akcioni plan (NAP) za 2021. Međutim, Vlada nije izašla u susret realizaciji minimalnih standarda u nekoliko ključnih oblasti. Vlada je istražila manje slučajeva i procesuirano je manje osumnjičenih zbog djela trgovine ljudima. Vlada je smanjila napore u zaštiti žrtava, uključujući dodeljivanje manje resursa za Sklonište za žrtve trafikinga koje vodi nevladina organizacija, identifikujući manje žrtava, a nedostaju napori da se proaktivno identifikuju žrtve među tražiocima azila, iregularnim migrantima i sezonskim radnicima .”, navodi se u izvještaju.

U izvještaju se konstatuje da je tokom 2021. godine policija istražila dva slučaja trgovine ljudima, u poređenju sa četiri koliko ih je bilo 2020.

Procesuirana su tri optužena, u poređenju sa gonjenjem pet okrivljenih 2020. Sud je osudio jednog trgovca ljudima, a toliko osuđenih je bilo i 2020. Sudija je trgovca ljudima osudio na godinu i dva mjeseca zatvora, u poređenju s trgovcem koji je dobio 10 godina zatvora za prinudno prosjačenje 2020. Apelacioni sud je preinačio dvije oslobađajuće presude za navodne trgovce ljudima i vratio predmet na ponovno suđenje .”, navode u Stejt departmentu i dodaju da ih je Vlada obavijestila da je pandemija smanjila rad sudova i tužilaštva, a situacija u sudstvu je bila dodatno pogoršana advokatskim štrajkom.

Stejt department kaže da je Vlada lani smanjila napore u zaštiti žrtava.

Zvanično su identifikovane tri žrtve, u poređenju sa 48 u 2020, 39 u 2019, 2018. ih nije bilo i jedna zvanično identifikovana žrtva 2017. Od žrtava identifikovanih u 2021, jedna djevojčica je bila žrtva seksualne trgovine, a dječak i djevojčica žrtve prisilnog rada .”, navodi se u izvještaju.

Ukazuje se da je Crna Gora zakonom omogućila stranim žrtvama da dobiju privremene boravišne dozvole od tri mjeseca do jedne godine sa mogućnošću produženja, ali da takvih zahtjeva nije bilo tokom 2021. ili 2020.

Zakon je obezbijedio zaštitu svjedoka, besplatnu pravnu pomoć i psihologa koji može da učestvuje u krivičnom gonjenju. Ipak, nijedna žrtva nije učestvovala u krivičnom gonjenju tokom 2021. Vlada je uvela usluge podrške žrtvama i svjedocima u 15 prvostepenih sudova i dva viša suda koji su pružili pomoć tokom postupka, uključujući pravnu i logističku pomoć i mjere za sprečavanje ponovne traumatizacije. Vlasti su angažovale prevodioce kada je potrebno sa službene liste sudskih tumača, iako spisak nije uključivao romskog tumača .”, navodi se u izvještaju.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime