15 C
Podgorica
16.04.2024.

Stati na kraj nekontrolisanoj eksploataciji prirodnih resursa

U Crnoj Gori je došao trenutak da se konačno stane na put nekontrolisanoj eksploataciji prirodnih resursa, poručeno je sa naučnog skupa „Ekološka održivost i klimatske promjene“, koji je održna na Žabljaku.

„Moramo shvatiti da je neophodno da održivot konačno dobije isti status, ako ne i prednost u odnosu na ekonomski razvoj“, poručio je Rade Šarović, organizator naučnog skupa ekološka održivost i klimatske promjene.

Cilje skupa je kaže da se objedine nauka i struka i da Crna Gora od deklarativno ekološke države postane to i u stvarnosti.

„Prije 30 godina Žabljak je postao prijestonica ekološke Crne Gore, Žabljak je danas daleko i od prijestonice i od ekologije“, kazao je Šarović i poručio da to pitanje mora da rješava buduća vlada.
U okviru posjete opštini Žabljak i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović govorio je na otvaranju ovog naučnog skupa.

Milatović je na skupu kazao kako je porazno da širom Crne Gore, pa i u srcu Žabljaka, svjedočimo nelegalnoj sječi šuma u zaštićenom prostoru, umjesto da budemo ponosni na ljepotu naših nacionalnih parkova i čuvamo naša blaga.

„Snažno podržavam sve korake koji se preduzimaju da bi se spriječile ovakve aktivnosti jer ne smijemo dozvoliti da „pluća“ naše zemlje koja nas štite od klimatskih ekstrema budu devastirana“, naveo je Milatović.

Potrebno je, kako kaže predsjednik, da razumijemo da pristupom nabrajanja ambicioznih ciljeva, ne dolazimo do rješenja.

„Odgovor na naše probleme nije ni nametanje normi čija primjena ne zaživi u praksi, već istinski zaokret, prihvatanje novih obrazaca ponašanja i pronalaženje novih načina za suočavanje sa starim problemima. Vodeći se onim da svako treba da pođe od sebe, ne čekajući da neko drugi preuzme inicijativu, dao sam ovom pitanju značaj koji zaslužuje kroz imenovanje savjetnice upravo za oblast održivog razvoja“, naveo je Milatović.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime