24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Srbija ukinula izvoz ulja i brašna!

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ova država od sjutra zaustaviti izvoz ulja, pšenice, kukuruza i brašna.

On je, gostujui na B92, rekao da čeka da vidi da li će Rusija zabraniti izvoz tih žitarica i  dodao da od četvrtka više neće biti izvoza brašna iz Srbije, ali i da će ga ta država imati dovoljno za sebe i region.

Vučić je saopštio i da su u jednom danu imali zahtjev za četvrtinu ukupnih rezervi Srbije, odnosno 200 hiljada tona!

Tolika je pomama u regionu za žitaricama da su cijene otišle u nebesa. Svi žele da obezbijede hranu za stanovništvo“, prokomentarisao je Vučić i dodao da je zbog svega navedenog donijeta mjera zabrane izvoza, a da Vlada može da dozvoli izvoz ako procijeni da su oni sigurni.

Vučić je poručio da će Srbija imati dovoljno žitarica i za zemlje regiona.

Moramo da mjerimo svakoga dana da se ni jednog sekunda ne bi sekirali i brinuli imamo li dovoljno za stanovništvo, ali i okruženje. Da imamo mi, a da nemaju ljudi u Skoplju, Podgorici, Bijeljini, nema smisla. Mi smo sistem spojenih sudova“, poručio je predsjednik Srbije.

Srbija je uvela mjere vezane za izvoz poljoprivrednih proizvoda, nakon što je u ponedeljak bila suočena sa zahtjevom za izvoz pšenice istorijskog nivoa, logistički nesavladivog.

Vučić je precizirao da trenutno u rezervama postoji 800 hiljada tona pšcenice i milion tona kukuruza.

On je podsjetio da su godišnje potrebe 1,2 miliona tona pšenice, a da žetva tek predstoji u avgustu.

Nafte i naftnih derivate u Srbiji ima dovoljno i snabdjevenost time nije problem, već skok cijena, zbog čega država i interveniše kako bi zaštitila građane. Imamo i više nego što je potrebno, samo je pitanje cijena, zato smo i odlučili da se odreknemo 20 odsto akciza na gorivo, a to nas mjesečno košta 35 miliona eura”, objasnio je Vučić.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime