7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Spajić: Uspješnim hedžingom ušteda od 4 miliona već u januaru

Premijer Milojko Spajić saopštio je su upravo završili transakciju hedžinga i “naša rata koja dospijeva 21. januara će biti za 4 miliona manja nego što je trebala da bude.

Ta ušteda će naravno biti na korist građana Crne Gore i biće velika pomoć ove godine” poručio je Spajić.

On je pojasnio da je hedžing instrument koji je pomogao da se kamatna stopa smanji sa 2% na 0,98%.

To je, kako je kazao, propušteno da se uradi u julu prošle godine u mandatu 43. Vlade kada je postojala prilika za produženje prethodnog aranžmana koji je zaključio kao ministar finansija i socijalnog staranja.

Naime, Crna Gora je uspjela da ugovori hedžing aranžman i da ponovo od valutnog rizika osigura dug države. Kompletan iznos kreditnog aranžmana za autoput Bar-Boljare je zaštićen do kraja otplate duga kineskoj EXIM banci, do 2035. godine, uz mogućnost redefinisanja uslova nakon 2 godine.

Novi hedžing ugovoren je sa 4 banke (evropske i američke) koje su imale najprihvatljivije uslove.

“Cijeli proces je sproveden u skladu sa Zakonom o budžetu Crne Gore za 2024. godinu i uz saglasnost Vlade, kao i po međunarodnim standardima ISDA (Međunarodna asocijacija za transakcije sa svopovima i finansijskim derivatima). Ovo je veliki uspjeh za državu Crnu Goru sa kreditnim rejtingom B/B1, čime se potvrđuje aktivno i odgovorno upravljanje javnim dugom”, kazao je Spajić.

Time je, kako kaže, ispunjeno još jedno obećanje 44. Vlade.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime